23948sdkhjf

Storsatsing på fagbrev i yrkessjåførfaget: – Den faglige stoltheten øker mer enn kostnadene

Halve operatørstaben hos Sandefjord-bedriften Norva24 Spyleteknikk har fått fagbrev i år.

TUNGT FAGBREV: Norva24 Spyleteknikk ser at fagbrev i yrkessjåførfaget er positivt både for den enkelte sjåfør og for bedriften.

– Jeg glemmer aldri synet av ansiktsuttrykket da Tomas kom inn og fortalte om karakteren. Det er sterkt å oppleve. Man blir rørt.

Daglig leder Jørn Aho er imponert over hva gutta har fått til. Tomas Johansen har alltid slitt på skolen. På teoriprøven fikk han en av de beste karakterene.

– Skoleflink? Nei, aldri. Gjennom skolen slet jeg med dysleksi, og fikk flere fritak fra karakterer, sier Tomas Johansen (35). Han er operatør og sjåfør på en kombibil recycler hos Norva24 Spyleteknikk i Sandefjord. Kombibilen bruker vannet om igjen, og er en av to slike biler hos Spyleteknikk.

Utdeling av fagbrev

I slutten av november sto Tomas Johansen sammen med ni av sine kollegaer i Oseberg kulturhus i Tønsberg. Åtte operatører samt driftsleder Bjørn Cato Sæthre fikk overlevert ny trykkede fagbrev i yrkessjåførfaget. Dokumentet er det endelige beviset på en storstilt satsing de og bedriften har gjort det siste året.

Det har vært mulig takket være tilrettelegging fra bedriften, et felles opplegg fra opplæringskontoret og aller mest takket være storstilt innsats fra gutta selv det siste året. Opplæringskontoret Logistikk og Transport Viken, Vestfold og Telemark stilte opp med et felles opplegg med teorisamlinger i forkant av en teoretisk eksamen i fjor høst.

For Tomas Johansen gikk det bedre enn han hadde våget å drømme om. Med dokumentasjon på lese- og skrivevansker fikk han tilrettelegging i form av en muntlig teoretisk eksamen. Ikke bare besto han den, med karakter 4 fikk han en av de beste prøvene i gruppa.

– Det var ikke realistisk i det hele tatt. Jeg hadde vært happy med en toer, men så sa sensor at jeg fikk fire. Det var drøyt. En så god karakter har jeg aldri fått i mitt liv, sier Tomas Johansen.

Her får de overlevert beviset. Fra venstre: Per Arne Samuelsen, Roger Gustavsen, Morten Monsvik, Tomas Johansen og driftsleder Jørn Aho.

Sterk personlig mestring

– Tomas er relativt åpen om sitt forhold til teori og skole. Vi har folk på godt over 50 år som nå har tatt fagbrev, etter å ha jobbet siden man var 15-16 år. Jeg kjenner gutta godt. Det gjør inntrykk å se hva denne læringsprosessen har gjort med følelsen av personlig mestring og stoltheten over jobben de gjør ute, sier daglig leder Jørn Aho i Norva24 Spyleteknikk.

– I fjor høst ble elleve av våre atten operatører meldt opp til fagbrev. Teoretisk eksamen som privatist ble avlagt i november i fjor, sier Aho.

I løpet av sommeren har altså åtte operatører og driftsleder hos Spyleteknikk avlagt og bestått den praktiske prøven, og er dermed formelt å anse som fagarbeidere.

– Fagbrev er en viktig formalisering av realkompetanse. Det er flinke folk med lang erfaring og solid teknisk innsikt. At de har fått sin kunnskap dokumentert gjennom fagbrevet er viktig både for oss som bedrift og for den enkelte. Det gjør noe med stoltheten å oppleve mestringen det innebærer, sier Aho.

Stor andel fagbrev

Aho har mye av sin bakgrunn fra transporttjenesten i Forsvaret, og har selv det samme fagbrevet i yrkessjåførfaget som gutta nå har fått. Med åtte operatører har nå over halve staben i Norva24 Spyleteknikk fagbrev. Det er det få – om noen – andre i verken Norva24 Norge eller i bransjen ellers som kan matche.

Snart blir det enda flere. Ytterligere fire operatører er nemlig i gang med det samme opplegget, og forventes å avlegge fagprøve i løpet av noen måneder.

Teoretisk eksamen til fagprøve som privatist har flere likhetstrekk med å skrive en bachelor-oppgave i høyere utdanning. Det er en betydelig utfordring for folk som har flere tiår med praktisk erfaring, men som ikke har vært i nærheten av undervisning eller teori på de samme årene.

Tomas Johansen berømmer avdelingsleder for initiativet med fagbrev.

– Vi har snakket om fagbrev i flere når, men det har aldri blitt noe av. Da Jørn kom inn her begynte vi å få trua på ting. Dette har vært moro og givende å være med på, sier Johansen.

Ønsker fagbrev som VA-operatør

Operatørene og driftslederen i Norva24 Spyleteknikk har tatt fagbrev i yrkessjåførfaget. Det er det nærmeste av dagens fag for arbeidet de gjør, og dekker opp den delen av arbeidet som har med lastebil og transport å gjøre. I VA-bransjen er det mange aktører som ønsker at det blir opprettet et fag som VA-operatør, som vil dekke ulike oppgaver innen drift og vedlikehold av VA-anlegg. Det er et fagbrev som også gutta i Norva24 Spyleteknikk ønsker seg.

– Det finnes ikke et fagbrev som dekker alt vi gjør. Vi har lenge prøvd å be om et fagbrev som VA-operatør. Nå har vi fagbrev i yrkessjåførfaget. Jeg stiller opp med én gang det blir mulig å ta fagbrev som VA-operatør i tillegg, lover Tomas Johansen.

Lønn som fagarbeider

Tariffavtalen i Norva24 Spyleteknikk tilsier at medarbeidere med fagbrev får høyere lønn. Det betyr at lønnsbudsjettet øker merkbart med denne storsatsingen på fagbrev hos Spyleteknikk. For daglig leder Jørn Aho er det verdt hvert eneste øre.

– Det viktigste med fagbrevet er den personlige utviklingen det innebærer for den enkelte. Følelsen av mestring, og formalisering av den kunnskapen de har. Vi gjør dette først og fremst for den enkelte medarbeiders del. Det gir en høyere lønnskostnad, men det er det verdt. Det er gutta som produserer tjenestene vi leverer. Den faglige stoltheten øker mer enn kostnadene. Å høre gutta si ting som "jeg har aldri opplevd en slik mestring" er godt for en sjef å høre, sier Jørn Aho.

Opphav og kilder: Norva24

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094