23948sdkhjf

Nasta: En av de eldste Hitachi-forhandlerne i Europa

Importøren fra Larvik har vært Hitachi-forhandler i 40 år.

TUNG HISTORIE: I år er det 50 år siden Hitachi Construction Machinery etablerte seg i Europa. Bare 10 år etter, i 1982, inngikk Nasta AS en avtale med den japanske produsenten om eneimport og salg av Hitachimaskiner i Norge

Egentlig starter Nastas historie i 1929. Da Søren Røed, gårdsgutten gifter seg med Aasta Asbjørnrød. Sommeren samme år inngikk Søren Røed en avtale med AS Østlandske Petroleumscompagni om anlegg av bensinstasjon på området Nanset utenfor Larvik.

Merkenavnet på bensin og oljer var «Standard Oil», og i 1932 fikk stasjonen navnet Nanset Standard Stasjon som gjorde det godt, og i 1935 omsatte stasjonen 100.000 liter bensin og kiosksalget var økende.

I 1939 tok den lille bensinstasjonen steget videre og startet salg Austin biler. Selskapet har etter dette gått fra å selge bensin, olje og generatorknott under krigen, til Auston lastebiler (1947), Skoda (1953), International Harvester anleggsmaskiner og lastebiler (1954), Nuffield traktorer (1955), Brøyt gravemaskiner (1960-1981), Toyota (1964), John Deere (1966-1976), Leyland traktorer (1976), Dronningborg skurtreskere (1976) og i 1982 ble selskapet norsk eneimportør av Hitachi anleggsmaskiner.


Brøyt kom inn i 1960 og sammen med de andre produktene var de gode tider i bedriften. noe som også økte serviceaktiviteten. Foto: Nasta

52.500 kroner

Første Hitachi ble solgt 21. juni 1982 til Gravekompaniet Sandefjord. Maskinen var en UH081 med serienummer 16227, og kostet den gang kr. 52.500,-. Maskinen har Nasta klart å få kjøpt tilbake.

Fornøyde japanere på norsk jord for første gang. Foto: Nasta

Fiat-Hitachi

Fiat og Hitachi innledet i 1988 et europeisk samarbeid om maskiner fra 8 til 50 tonn, og Nanset Standard ble en naturlig forhandler av Fiat-Hitachi. I 2002 valgte Hitachi å avslutte det 14-årige europeiske samarbeidet med Fiat (Case New Holland). Nanset Standard AS fulgte med Hitachi, og kunne raskt etter importere nye Hitachi anleggsmaskiner fra Nederland og Japan. I 2004 begynte Nanset Standard AS også med import og salg av Bell rammestyrte dumpere. I 2005 ble Toyota, som Larviks ledende bilmerke, solgt ut fra Nanset Standard AS. Bedriften har siden konsentrert virksomheten om anleggsbransjen.


I 1982 kom Hitachi-agenturet og første maskin ble levert til Gravekompaniet Sandefjord i 1982. Foto: Nasta

Dagens Nasta

Selskapets navn var satt sammen av to ord; ”Nanset”, som er navnet på stedet der Søren Røed startet firmaet som en bensinstasjon i 1929, og ”Standard”, som betegner produktet man den gang solgte (Standard Oil – S.O. – ESSO). I januar 2011 flyttet hovedanlegget til Bommestad, og flyttet da fra Nanset-området. - I tillegg til at NASTA er en konsis forkortelse av tidligere navn, er det et sterkt og fremtidsrettet firmanavn, fortalte administrerende direktør Tom Johansen i desember 2010.


Dette er den første Hitachien kjøpt av Nasta. Foto: Nasta


Bruktsjef Espen Andersen på toppen av den Hitachimaskinen i Norge med lavest serienummer.  Foto: Nasta

Storfint besøk

I forbindelse med 40-års jubileumet for Hitachi i Norge fikk Nasta storfint besøk fra Japan da Vice President and Executive Officer fra Hitachi Construction Machinery, Yusuke Kajita, besøkte Larvik. Det ble etterfulgt av et lite besøk ved Nasta sin avdeling på Kjeller utenfor Lillestrøm. Mr. Kajita takket for et langt og godt samarbeid fra 1982, og overrakte deretter et bilde med en kollasj av norske kunder som takk. Visepresidenten avsluttet med et hjertelig ønske om minst 40 nye og suksessfulle år sammen. 


Storfint besøk i Larvik i september 2022. Fra venstre ser vi Lars Engmark, Rene Koops, Lasse Kaupang, Tom Johansen, Yuusuke Kajita, Knut Gaarde, Makoto Matsuhita, Takashi Niidome, Nils Olav Haukaas, Sjur Wethal Helljesen, Lars Næss, Henrik Anholt og Satoshi Konno. Foto: Nasta

Utslippsfri interesse

Hitachi har gjennom de siste årene fattet spesiell interesse for Nasta sin forskning på utslippsfrie maskiner. Derfor hadde Mr. Kajita også med seg to ledere for utvikling av fremtidens maskiner til Larvik, Mr. Takashi Niidome og Mr. Makoto Matsushita. Fra ledelsen i Hitachi Europa deltok også Mr. Rene Koops og Mr. Satoshi Konno. Det ble arrangert felles lunsj for ansatte i forbindelse med besøket, selvsagt avsluttet med kake som markerte 40-års jubileet.

Norskifisering

Tom Johansen, administrerende direktør i Nasta AS, var svært godt fornøyd etter besøket.

- Nasta er en av få forhandlere i Europa som kan vise til 40 års samarbeid med Hitachi. Ekstra stas er det å bli æret med besøk fra toppledelsen i Japan, forklarer han.

Med Hitachi som hovedleverandør kan Nasta vise til sunn vekst hvert år fra 1982 legger han til. I dag er det en av landets største leverandører av anleggsmaskiner. 

- Gjennom førsteklasses samarbeid, ikke minst på teknisk side, har Hitachi hjulpet Nasta å «Norskifisere» flere av modellene til å fungere best mulig for dyktige og krevende norske entreprenører. Vi gleder oss til videre samarbeid, kommenterer Johansen.

Kilde: Nasta

KLIKK for alle artikler i AnleggsMagasinet GULL.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Maylin fra Grimstad: - Jeg har alltid hatt en drøm om å kjøre lastebil
Volvo-selger Jan Erik Roset: Du kjente det i tanngarden når den tok i...
SE VIDEO: Her smeller det nesten front mot front for sjåfør Lillestøl
Nye Veier forklarer: - Flere årsaker til raset over E6 i Malvik
Lastebiluhell: E16 er mellom Skui og Sollihøgda er sperret
Tunge bro-løft! 120 tonn stål og 400 tonn betong på Bryn fra natt til mandag
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.11