23948sdkhjf

NBT investerer i stort sorteringsanlegg

Til sommeren flytter Norsk Bibliotektransport (NBT) hovedvirksomheten til Kløfta. For å møte selskapets betydelige vekst i antall pakker vil det der blant annet bli installert et sorteringsanlegg med hele 200 utkast og som vil være direkte integrert med en AutoStore.

Med det nye sorteringsanlegget fra Quadient øker NBT sorteringskapasiteten fra dagens 2.000 pakker i timen til 6.000.

Som tidligere meldt er NBT inne i en kraftig vekst og har som mål å tredoble omsetningen frem mot 2024. Veksten har blant annet medført at selskapet til neste år flytter ut av dagens 2.500 kvm store hovedterminal på Fjellbo og inn et bygg på 15.000 kvm på Kløfta. Fra før er det også kjent at NBT nå etablerer en helt ny og 8.000 kvm stor terminal i Ringdalskogen Næringspark mellom Sandefjord og Larvik, i tillegg til en på 1.600 kvm i nær tilknytning til Bergen lufthavn, Flesland. Begge disse skal stå ferdige i løpet av neste år, men allerede ved nyttår flytter NBT inn i større lokaler i Trondheim, nærmere bestemt på Lade hvor selskapet skal disponere 800 kvm i bygget som tidligere blant annet rommet hovedkontoret til Toyota Material Handling Norway.

Sorteringsanlegget som NBT i dag har på Fjellbo har 51 utkast. Til sommeren starter monteringen av det nye på Kløfta som vil ha hele 200. Arkivfoto: Henning Ivarson

200 utkast over to etasjer

I august ble det kjent at NBT hadde inngått en avtale om leie et ca. 15.000 kvm stort bygg i Dyrskueveien på Kløfta. Det har tidligere vært leid ut til Pharmaq og OneMed Services og blir nå tilpasset behovene til NBT. I tillegg til å være et kombinert palle- og småvarelager skal anlegget på Kløfta også fungere som en gjennomstrømmingsterminal slik NBT har på Fjellbo i dag. Det betyr at pakker som kommer inn stort sett bare kjøres gjennom et sorteringsanlegg før de går ut igjen.

Les også: NBT i rekordfart mot å bli en stor 3PL-aktør: Fra 600 til 20.000 kvm på få år

Da NBT tok i bruk dagens lokaler på Fjellbo for drøyt to år siden installerte Quadient et sorteringsanlegg med 14 utkast og som litt senere ble utvidet til 51. Som følge av volumveksten har Quadient og NBT nå utviklet en ny og skreddersydd produksjonslinje for pakker med 200 utkast. Hjalmar Wiik, Head of Market & Business Development i NBT AS, opplyser til tungt.no/logistikk at anlegget vil ha en 90 meter lang bane og vil være over to etasjer for sortering av henholdsvis bøker og pakker.

Med det nye sorteringsanlegget øker NBT sorteringskapasiteten fra dagens 2.000 pakker i timen til 6.000. Det vil bli integrert med både selskapets WMS, ruteplanlegger og ikke minst en AutoStore som skal gi høy grad av presisjon, automatiserte arbeidsprosesser og sømløs drift.

Christian Narmo (bildet), daglig leder NBT, sier at en nær firedobling av antall nedløp vil bidra til en ytterligere finsortering av pakker for distribusjon.

Øker frekvensen på leveransene

Quadient skriver i en pressemelding at den skreddersydde løsningen øker betydelig frekvensen på leveransene ut til kundene, som igjen har betydning på både miljøbelastningen og de samlede transportutgiftene for NBT.

– NBT stiller store krav til sikkerhet og presisjon i sine leveranser til kunder innen blant annet politi- og sykehusetaten, og Quadient er stolte av at valget falt på våre systemer nok en gang, uttaler daglig leder Lars Espen Aasheim. Han legger til at deres felles forståelse av fremtidens behov innen logistikkløsninger, og det det gode samarbeidet de allerede har med NBT, har gjort at Quadient nå skal levere en komplett produksjonslinje for pakkesortering direkte inn på bil.

Aasheim mener at avtalen med NBT ytterligere styrker Quadients posisjon i Norge som en betydelig leverandør innen logistikkløsninger til transportører og 3PL-markedet.

Norsk Bibliotektransport

Transport av bøker mellom landets 700 biblioteker var forretningsideen da Norsk bibliotektransport AS (NBT) ble etablert i 2002. I tillegg var selskapet lenge store på å tilby ulike posttjenester. De siste årene har selskapet i stadig større grad satset på pakketransport og tredjepartslogistikk.

Selskapet disponerer i dag en 2.500 kvm stor gjennomstrømmingsterminal på Fjellbo, men neste sommer flytter selskapet til Kløfta der NBT har leid et bygg på 15.000 kvm. Selskapet har i tillegg et 3.800 kvm stort 3PL-lager på Berger og 13 egne terminaler fra Kristiansand i sør til Steinkjer. Selskapet har mer enn 85 daglige ruter som betjenes av egeneide elvarebiler.

NBT omsatte i fjor for drøye 95 millioner kroner og er heleid av Biblioteksentralen, et samvirkeforetak som er eid av landets kommuner og fylkeskommuner.

Opphav og kilder: Quadient, NBT, tungt.no

KLIKK for alle artikler i Logistikk vei sjø bane fly.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.082