23948sdkhjf

Stangeland Maskin: Hackere krever 50 millioner kroner

Da de ansatte i Sola-bedriften Stangeland Maskin kom på jobb om morgenen torsdag 15. desember var det noe som ikke stemte: Alle datasystemene var låst, adgangen til alle programmer var sperret.

DATAKRIMINALITET: – Vi er i en uavklart situasjon, men vi har kommet så langt at det ikke påvirker den daglige driften i prosjektene våre, sier eier og daglig leder Tommy Stangeland til tungt.no.

Han forteller at de etter dataangrepet blant annet måtte finne frem de manuelle timelistene, som det var 13 år siden sist de brukte.

- Vi tror vi skal komme oss ut av dette på en grei måte. Vi har mange flinke samarbeidspartnere som hjelper oss nå. Det er litt begrenset hvor mye jeg kan si. Dette er så alvorlig at vi først og fremst må ha fokus på å komme oss ut av det. Men sett fra mitt ståsted så burde noen sagt mye slik at andre også tar dette på alvor. For dette er det mange som ser litt for lett på, sier Stangeland.

Stangeland Maskin har hovedkontor på Sola, har 650 ansatte og vil i 2022 lande på 1,5 milliarder kroner i omsetning.

Det er et alvorlig dataangrep som Stangeland Maskin nå opplever, og hackerne krever mange millioner kroner i løsepenger for å gi selskapet tilgang til sine egne datasystemer. Aftenbladet skrev tidligere at bedriften skal ha blitt forsøkt utpresset for 50 millioner kroner. Tommy Stangeland sier til regionsavisen at de ikke har hatt direkte kontakt med hackerne.

Arbeid med prosjektene til Stangeland Maskin går mer eller mindre som normalt til tross for dataangrepet.

– Med en gang det ble kjent at vi var blitt utsatt for dataangrep, tok vi grep. Heldigvis har ikke dataangrepet fått påvirke arbeidet ute i prosjektene våre i så stor grad. Vi kan ennå grave grøfter og kjøre lass. Så arbeidet med prosjektene våre vil gå videre mer eller mindre som normalt, sier kommunikasjonsrådgiver i Stangeland Maskin, Geir Arne Løland til avisen Strandbuen.

Selskapet har leiet inn eksperter på datasikkerhet for å få kontroll på situasjonen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078