23948sdkhjf

Sapa i Bergen: Rehabilitering og balansen mellom nytt og gammelt

Rehabiliteringen av Olav Kyrres gate 22 i Bergen handlet om å finne balansen mellom nytt og gammelt. Bygget skulle moderniseres, men likevel passe inn i kvartalet og resten av byen

KREVENDE ARKTEKTUR: Midt i Bergen sentrum strekker Olav Kyrres gate 22 langs et helt kvartal.

Bygningen har en postmoderne stil som huser blant annet kontorer og butikker. Da den skulle rehabiliteres, var det mange hensyn å ta.

Bygningen i Olav Kyrres gate 22 skulle til en viss grad bevares, samtidig som nye deler med eksempelvis en glassfasade skulle pryde prosjektet.

Foreldet design?

Resultatet ble et mer åpent og innbydende bygg som samtidig beholdt sitt tidstypiske, postmoderne uttrykk. SAPA har gjennom H-fasader Bue Aluminium AS levert glasstak og glassfasade til prosjektet.

– Dette bygget er opprinnelig fra 1980-tallet og representerer en tid som er forbundet med en stil som har vært debattert i senere tid. Jeg så det som en interessant utfordring fordi det fikk oss til å tenke annerledes, sier Celia Glanfield, arkitekt i Mad Arkitekter.

Vanligvis er det et ønske om å rive bygninger fra denne tidsperioden fordi de oppfattes som foreldet, og derfor kan erstattes med nytt og moderne design.

Her ble det valgt en annen tilnærming fordi bygningen og dens originalitet er en del av kulturarven med tanke på hvordan det representerer tiden det ble bygget. – Vi har bevart unike elementer i gulvarealer, vinduer og vegger. De forteller en historie om bygningen, forklarer Glanfield.

Utfordringer med ombygging

Arbeid med regelverk og forskrifter utformet for nye bygg, med for eksempel høyere krav til lydisolering, utslipp og så videre, gjør ombyggings- og gjenbruksprosjekter ekstra utfordrende.

I tillegg skal det arbeides ut fra strukturer utformet for en historisk bygnings- og levestandard.

– Det krevde at vi dykket inn i de estetiske og funksjonelle reglene fra en historisk epoke, for deretter å kombinere det med fremtiden på en måte som ga respekt for begge epoker, sier Glanfield.

I dag er «nye» Olav Kyrres gate 22 fortsatt en møte- og en arbeidsplass for mange. Rehabiliteringen betyr at bygget er tilpasset moderne kontorlokaler og er forbedret med tanke på hvordan eiendommen møter byen og gaten utenfor. 

– Samtidig har vi etter min mening klart å bevare byggets egen identitet ved å gjenbruke så mye som mulig av det originale. Det er ingen tydelig forskjell på hva som er nytt og gammelt mener Celia Glanfield, arkitekt i Mad Arkitekter.

Om Sapa: Virksomheten er et større varemerke innen byggsystem i aluminium med tekniske innovasjoner og design sammen med et stort mangfold av løsninger for fasader, vinduer, dører, skyve- og foldedører samt solskjerming. SAPA er et av Hydro-konsernets varemerker.

Opphav og kilder: Pressemelding fra SAPA, sapabuildingsystem.com

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094