23948sdkhjf

Innovasjon Norge: Ga 6,6 milliarder i lån og tilskudd i 2022, Forestia AS fikk 80 millioner

To av tre kroner gikk til prosjekter med positiv miljøeffekt.

3000 PROSJEKTER: 6,6 milliarder kroner i lån og tilskudd er 10 prosent høyere enn i 2019. Til sammen støttet Innovasjon Norge over 3000 prosjekter over hele landet.

To av tre tildelte kroner fra Innovasjon Norge i 2022 gikk til prosjekter med en positiv miljøeffekt.

I 2021 var andelen 62 prosent, og i årene før det om lag 50 prosent. Andelen var i 2022 over 50 prosent i alle landets fylker. Aller høyest var den i Møre og Romsdal, med 88 prosent.

- Vi skal bidra til å utvikle norsk næringsliv i en grønn og bærekraftig retning – og det gjør vi, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli.

Fra 10.000 kroner og oppover

Innovasjon Norges minste tilskudd er på 10.000 kroner, mens de største tildelingene er på titalls millioner. Blant de største sakene er andelen med positiv miljøeffekt betydelig større.

– De største tildelingene våre i år har gått til prosjekter som dreier seg om sirkulærøkonomi, bioøkonomi, ren energi og energilagring. Vi er imponerte over hva vi ser av denne type innovasjon i hele landet, sier Haugli.

For Innovasjon Norge har et prosjekt positiv miljøeffekt hvis det for eksempel bidrar til reduksjon av klimagasser eller luftforurensning, produksjon av fornybar energi, energiutnyttelse av avfall, energieffektivisering, mer bærekraftig ressursutnyttelse, materialgjenvinning, vannbehandling eller redusert bruk av skadelige stoffer.

Mer støtte under korona påvirker etterspørselen nå

I forbindelse med koronapandemien i 2020 og 2021 fikk Innovasjon Norge flere ekstraordinære oppdrag. De årene er dermed ikke direkte sammenlignbare med tildelingene i 2022.

Totalt har Innovasjon Norge støttet betydelig færre prosjekter i 2022 enn årene før.

– De mange prosjektene som ble støttet gjennom korona-årene kan ha ført til at næringslivet har fremskyndet prosjekter. I tillegg er vi i en situasjon med mye makroøkonomisk usikkerhet. Det påvirker etterspørselen etter våre virkemidler, forklarer administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli.

Dette er de største tilskuddene som Innovasjon Norge ga i 2022. Det ble i tillegg gitt lån som var betydelig større enn dette.

  1. Forestia AS har samlet fått 80 millioner i tilskudd for å bygge ny fabrikk for sirkulær utnyttelse av trevirke i Braskereidfoss i Innlandet. Midlene er distriktsrettet bedriftutviklingstilskudd, grønt investeringstilskudd og miljøteknologitilskudd. Les mer om tilskuddet til Forestia
  2. Morrow i Agder har samlet fått 75 millioner i tilskudd. Det er 50 millioner i miljøteknologitilskudd til finansiering av et pilotprosjekt for å produsere mer bærekraftige litium-ion-batterier, i tillegg til 25 millioner til utviklingen av sikrere, og mer bærekraftige battericeller. Les mer om tilskuddet til Morrow
  3. Finnfjord AS i Troms og Finnmark har fått 40 millioner i tilskudd for å investere i nytt renseanlegg for røykgass fra ferrosilisiumproduksjon for å fange CO2, som igjen brukes til industriell produksjon av alger som ingrediens i blant annet fiskefôr og produksjon av metanol til drivstoff. Les mer om tilskuddet til Finnfjord
  4. Sømna Biogass Eiendom i Nordland fikk nylig 40 millioner i innovasjonstilskudd og distriktstilskudd for å etablere et topp moderne biogassanlegg. Les mer om tilskuddet til Sømna
  5. Miljø Norge AS fra Viken fikk 26 millioner i miljøteknologitilskudd for investeringer i produksjonslinjen for resirkulering av brannslukkere. Stor tildeling for gjenbruk av brannslukkere (innovasjonnorge.no)

Opphav og kilder: Pressemelding fra Innovasjon Norge

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078