23948sdkhjf

Veidekke roser regjeringen for momsfornuft

Entreprenørene trenger ikke lenger å binde opp likvide midler i merverdiavgift på omtvistede krav.

Nye regler for mva på omtvistede krav trådte i kraft 1. januar 2023. Det betyr at entreprenørbedrifter ikke lenger er pliktig til å betale merverdiavgift på omtvistede krav i byggefasen uten at kravet er avklart, går det fram av pressemelding fra EBA.

Seiret heldigvis

Øivind Larsen, som er konserndirektør Veidekke Infrastruktur, er svært lettet over lovendringen:

– For Veidekke alene er det snakk om flere hundre millioner kroner med utlegg på mva for omtvistede krav, som vi ikke vet om eller når vi får honorert. Det er svært gledelig at dette nå er tatt til følge. Fornuften har heldigvis seiret, selv om det tok mange år, sier han.

Regelendringene innebærer viktige endringer i favør av entreprenørene som tidligere har fungert nærmest som en bank for staten. Avgiftspliktige byggherrer, inkludert kommuner og fylkeskommuner, har frem til i dag har kunnet få utbetalt avgift fra staten selv om de ikke har betalt et tilsvarende beløp til entreprenørene. Entreprenørbedriftene på sin side har måttet innbetale avgiftsbeløpet til staten uten å ha mottatt betaling fra byggherre.

Samlet sett

For entreprenørbransjen samlet sett er dette økonomisk viktige endringer. Riksrevisjonens årsrapport for 2021 viser at Statens vegvesen alene hadde bestridte krav på i overkant av fem milliarder kroner, hvorav merverdiavgift utgjør én milliard. Det er denne merverdiavgiften entreprenørene tidligere har måttet innbetale til staten til tross for at byggherre, statlig eller privat, ikke har betalt et tilsvarende beløp til entreprenørene.

– Nå følger regjeringen opp Stortingets vedtak, og her fortjener de ros, sier adm. direktør i EBA, Heikki Eidsvoll Holmås.

Bedre likviditet

Holmås er med andre ord svært fornøyd med at saken nå er fulgt opp av regjeringen.

– EBA har siden 2014 jobbet for at entreprenører som opplever en tvist ved oppgjør skal unnlate å betale mva før saken er avgjort. Heretter unngår entreprenørbedriftene å legge ut penger for staten. Det gir bedre likviditet i et ellers krevende marked med små marginer og høy risiko.

– Det er lagt opp mer proveny enn det vi mener at dette vil koste, og når det nå ligger i utgiftskapittelet i budsjettet, viser det at regjeringen har forstått hvilke utfordringer dette har vært for anleggsbransjen.

Regelendringene er et resultat av et langsiktig politisk arbeid fra Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA), i samarbeid med Byggenæringens Landsforening (BNL) og Maskinentreprenørenes Forbund (MEF).

 

 

Opphav og kilder: Pressemelding fra EBA

KLIKK for alle artikler i Debatt innlegg kronikker.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094