23948sdkhjf

Treindustrien er misfornøyd: - Støtte til bedrifter for strøm løste lite

Energitilskuddsordningen som skulle dekke strømkostnader for bedrifter i fjerde kvartal 2022 traff dårlig for bedriftene i treindustrien.

INNLEGG: Strømkostnadene har økt med over 400 prosent i Sør-Norge i 2021 og 2022 sammenliknet med perioden 2016-2020, hvor snittprisen var mellom 30 og 35 øre. For bedriftene er situasjonen alvorlig.

Energitilskuddsordning som skulle dekke deler av strømregningen for 4. kvartal 2022 og gi støtte til energieffektiviseringstiltak for utsatte bedrifter traff dårlig i trebasert industri.

Det skyldes blant annet innretningen på ordningen som tar utgangpunkt i historiske tall, og at ordningen ikke er tilpasset bedrifter med høye råvarekostnader.

Totalt 3186 bedrifter fikk støtte, og av disse var kun 13 bedrifter innen saging og høvling av tre. Det er registrert 266 bedrifter i denne næringskoden i Norge.

Av en totalt innvilget sum på nesten 2,8 milliarder kroner tilfalt det bedrifter innen saging og høvling av tre ca. 19 millioner kroner. Det tilsvarer rundt 0,7 prosent av totalsummen for ordningen.

Svært få bedrifter har fått støtte, og tilskuddet som er gitt dekker totalt sett kun en brøkdel av de økte strømkostnadene for vår sektor. En stor del av disse midlene har også gått til produsenter av pellets og ikke ordinær trelast. Ordningen var slik sett helt ubetydelig for vår bransje, sier Heidi Finstad, administrerende direktør i Treindustrien.

Når næringsministeren i et avisinnlegg skriver at energitilskuddsordningen ser ut til å ha truffet mange i treindustrien og at bedrifter innen saging og høvling av tre er blant dem som har fått størst andel av de utbetalte midlene gir dette helt feil inntrykk.

Situasjonen er alvorlig for norsk industri, der både investeringer og arbeidsplasser står på spill. Regjeringen må ta inn over seg at verken strømstøtteordningen i 2022 eller fastprisregimet møter bedriftenes behov for å ta ned risiko, sikre forutsigbarhet og gi levelige strømpriser for norske bedrifter.

Vi ser nå handlekraft i andre land for å møte næringslivets behov. Vi trenger det samme i Norge. I en overgangsperiode på minst to år er det behov for en kompensasjonsordning med direkte støtte for å holde strømkostnadene for bedriftene på et akseptabelt nivå, sier Finstad.

 Heidi Finstad, adm. dir. Treindustrien

Opphav og kilder: Innlegg fra Treindustrien

KLIKK for alle artikler i Debatt og innlegg.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Utbytterikt for Veidekke som økte omsetningen i 2022
Nytt navn: Anlegg Nordvest AS blir til Allgrunn AS
Blakkesrud bru i Eidsvoll er utbedret
Kjempestreik innen transport – tog, fly og havner rammes
Betonmast bygger for Horten Industripark for 840 millioner kroner
Ådalen Truck AS: Stiler mot 1000 solgte Hangcha-trucker i år
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.094