23948sdkhjf

Knapp leverer automasjon til Farmasiet

Apoteket Farmasiet har valgt automasjons-selskapet Knapp sine løsninger for å automatisere plukk og pakk på lageret.

KNAPP AUTOMASJON: Apoteket Farmasiet er en utfordrer til de tre kjedene som primært fokuserer på fysisk tilstedeværelse.

Farmasiet satser på netthandel av apotekvarer, og har hatt en solid vekst siden oppstarten i 2014. Omsetningen er nå godt over en halv milliard kroner i året.

Nå har Farmasiet inngått kontrakt med Knapp for automasjonsløsninger. Løsningen er allerede i bruk hos legemiddel­grossister og rene nettapotek i hele Europa.

Bygges på Vestby

Anlegget som bygges for Farmasiet ligger i Vestby, sør for Oslo, og skal være i drift i september 2023.

Farmasiet får to pakkesystemer som sammen vil håndtere både enklere og mer komplekse bestillinger, kalt Central Belt System og Pack2patient.

Et banesystem  syr hele vareflyten sammen med eskereisere og eskelukkere. Central Belt System er spesiallaget for medisinpakninger og håndterer løpende plukking av reseptbelagte legemidler og andre apotekvarer, mens Pack2patient sikrer merking og kontrollering av reseptvarene.

Et Central Belt System kan plukke opp til 9000 medisinpakker i timen. Pack2patient sikrer kvalitet og presisjon like godt som man kan gjøre manuelt, men mye mer effektivt.

Løsningen gjør at de fleste ordrene kan håndteres uten at en medarbeider behøver å ta på produktene. Opp mot 95 prosent av kundene vil få alle varer i samme eske; både reseptbelagte legemidler, legemidler uten reseptplikt, medisinsk forbruksmateriell og øvrige handelsvarer.

- For oss handler dette om å være forberedt på morgendagen, sier administrerende direktør i Farmasiet, Elisabeth Haug (bildet). - Vi har hatt en solid vekst siden starten. Apotekbransjen generelt er jo lite digitalisert, men Farmasiet har vært heldigitalt fra første dag.

- Vi har komplekse krav fordi det handler om medisiner og apotekvarer. Med denne investeringen kan vi på en trygg måte skalere virksomheten, og nå ambisiøse mål både overfor våre kunder og eiere, håper hun.

Øker tempoet

I dag foregår plukkingen av varer manuelt. Ved manuell plukking kan en effektiv person klare rundt 200 ordrelinjer i timen.

Hele systemet fra Knapp kan håndtere flere enn 6000 ordrelinjer i timen, produktene plukkes og går rett i esken som skal til kunden. Systemet lukker og setter adresseetikett på denne, og sorterer den for utsendelse.

Normal håndteringstid fra ordre til ferdig pakket og adressert forsendelse er 10 til 15 minutter. De mest komplekse ordrene med reseptbelagte legemidler vil maksimalt ta 30 minutter, noe som uansett er en vesentlig tidsbesparelse.

Ifølge Knapp ligger det en serie sikkerhetsløsninger i systemet. Farmasiet har fra før rutiner som sikrer feilfrie leveringer til kundene, noe som gjør at selskapets krav til nye automasjonsløsninger er høye.

Knapps systemer sparer Farmasiet for tidkrevende manuell kontroll. Dette er sikret både ved innretningen av systemet – og en rekke kontrollmekanismer underveis.

- Når vi vet at dette systemet allerede er montert ved flere titalls steder rundt i verden, gir det oss en trygghet, sier Elisabeth Haug. Samtidig opplevde vi at Knapp gjennom hele prosessen var lyttende og tilpasningsdyktige. Nå ser vi fram til å få et presist, men likevel justerbart og skalerbart system som vil passe oss.

Velprøvd system som skreddersys

Knapp ble i sin tid etablert nettopp for å gi gode løsninger til legemiddelindustrien. Her er det mange produkter, gjerne små enheter, hvor tryggheten for rett produkt til rett tid er helt avgjørende.

Farmasiet sine systemer beregner vekt og volum for pakkene som sikrer at de blir så små som mulig.

Dette gjør at man får samlet flere ordre og varetyper – for eksempel legemidler og andre apotekvarer - i én forsendelse med den effektive pakkingen løsningen gir, eller får sendt små nok pakker slik at flere kan få hjemlevering fremfor en pakke som må hentes. Man reduserer antall forsendelser, emballasjemengde og slipper å frakte «luft».

 - Farmasiet er en perfekt oppdragsgiver for oss. Vi kan bidra med vår erfaring og velprøvde systemer, samtidig som prosjektet i seg selv bidrar til en videre utvikling, sier administrerende direktør Mikael Holmqvist i Knapp.

Bygger for morgendagen – mange ansettelser framover

Farmasiet har store ambisjoner for fremtiden, og både omsetning og antall ansatte skal dobles i løpet av de neste årene.

Vestby er i ferd med å bli Norges mest spennende logistikksenter, og på vår nye lager- og logistikkløsning blir det mange spennende arbeidsplasser. Vi må ansette mange nye medarbeidere fremover. Sammen med automasjonen fra Knapp skal det sørge for at vi leverer kundeopplevelser som er så gode at vi klarer å endre forbruksvanene i apotekmarkedet, håper Haug.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Knapp og Farmasiet

KLIKK for alle artikler i Smartlogistikk og systemer.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079