23948sdkhjf

Hva har du i lasten? Stortingsrepresentant var med å transportere russisk aluminium til Benteler

Bildelprodusenten Benteler på Raufoss fikk aluminium fra Russland – med god hjelp av en stortingsrepresentant.

TUNGT OG METALL: Dette til tross for at sanksjonene mot Russland var iverksatt etter landets invasjon av Ukraina.

Stortingsrepresentant Liv Kari Eskeland (H) sier hun ikke visste at aluminiumet var fra Russland.

- Beklager

Toten i dag kan avsløre at Toten Høyre sto sentralt i organiseringen av transporten fra Oslo havn til Bentelers lokaler med Toten Transport i november i fjor. Dette er ett av flere anløp med russisk aluminium til Norge i fjor.

– Jeg beklager at vi ikke sjekket hva lasten var før avreise. Det burde vi ha gjort, sier stortingsrepresentant Kari-Anne Jønnes (H), som organiserte turen fra Oslo til Benteler.

Med på turen var stortingskollega Liv Kari Eskeland, og når transporten var framme hos Benteler var det flere representanter fra Toten Høyre som møtte opp for å ta imot aluminiumet.

Toten i dag skriver at bakgrunnen for turen var at Høyre-politikeren som medlem av transportkomiteen på Stortinget, skulle med egne øyne få se hvilke utfordringer transportnæringen har på riksvei 4 fra Oslo til Toten.

Visste ikke

Det verken Jønnes eller Eskeland visste var at transporten inneholdt aluminium fra Russland, som ble ferdiglastet på lastebilen ved Skur 97, på Kneppeskjærutstikkeren på havna i Oslo. Dette skulle til bildelprodusenten Benteler i Raufoss Industistripark.

Toten i dag skriver at lasten besto av Ingot – støpte metallblokker som skal forarbeides videre ved smiing, valsing, pressing eller annen form for plastisk bearbeiding.

Det var først da lokalavisa Toten i Dag tok kontakt med Jønnes at det ble klart for henne at transporten var lastet med «ulovlig» russisk aluminium.

Jønnes beklager at innholdet i transporten ikke ble sjekket før avreise, men sier til lokalavisa at råaluminium fra Russland ikke er omfattet av sanksjonene i Norge, EU eller USA.

- Men det er likevel svært uheldig. Det er ikke ulovlig å importere, men etter Russlands brutale angrep på Ukraina ønsket vi selvsagt ikke at det var varer fra Russland transportøren hadde om bord, sier stortingsrepresentanten.

- Benteler følger lover og regler

Benteler på Raufoss bekrefter at transporten inneholdt råaluminium fra Russland, men henviser videre til Benteler sentralt for ytterligere kommentarer.

Og det gjorde Toten i dag. Benteler Group har hovedkvartert i østerrikske Salzburg, og pressetalsmannen i konsernet, sier at de ikke kan kommentere enkelt-leveranser, men at de etterkommer de lover og regler som gjelder.

Det kommer også fram at Benteler bruker tradingpartnere for kjøp av aluminium, og det skal være disse som skal avgjøre om den de kjøper stål av er omfattet av sanksjonene eller ikke.

- Vi er selvfølgelig konsekvente på å følge opp alle sanksjoner og tar ikke del i forbudte handler, sier pressetalsmann Harald Weber avslutningsvis.

 

Opphav og kilder: Artikkel Toten i dag

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094