23948sdkhjf

Fon Anlegg: Kjører Vestfolds første helelektriske kranbil

SATSER ELEKTRISK: Sandefjordfirmaet Fon Anlegg AS har i følge leverandøren Volmax tatt i bruk Vestfolds første, helelektriske kranbil.

Bilen, en Volvo FE Electric, skal kjøre fast for Byggmakker og er levert med et påbygg, lasteplan og kran, levert av Palfinger Norge avdeling Vestfold.

- Så langt er vår erfaring at bilen fungerer bra, men for å få full utnyttelse av den så er vi helt avhengig av at ladeinfrastrukturen er på plass. Vi må ha god tilgang på hurtigladere som kan gi opp mot 300 kwt, sier daglig leder Joakim Aarøe i Fon Anlegg AS til tungt.no.

Dette er den første helelektriske lastebilen i lastebilparken til Fon Anlegg. Kranen på bilen er en 19 tonnmeter Palfinger som drives av et elektrisk kraftuttak på bilen. Det er benyttet en såkalt variabel pumpe som gir mer kraft jo mer kranen belastes, for å holde forbruket av strøm på et lavt nivå.

Bilen er utstyrt med fire batterier og Volmax har beregnet en kjørelengde på rundt 25 mil, litt avhengig av last og veier den skal kjøre. Bilen vil stå på lading over natten og få en kort lading i løpet av en normal arbeidsdag.

Staten bidrar

Ny teknikk koster og det grønne skiftet i transport subisidieres av det statlige Enova. Nybilen med påbygg koster 4,5 millioner kroner, rundt to millioner kroner mer enn en tradisjonell lastebil med dieselmotor. Enova støtter med 40 prosent av merkostnaden for å velge en elektrisk lastebil – i dette tilfellet rundt en million kroner.

- Vi har hatt en langvarig transportavtale med Byggmakker i Vestfold, og har fra før fire kranbiler i trafikk for byggevarefirmaet. Vi gikk med glede inn i dette prosjektet som vi synes er veldig spennende, sier Aarøe.

Han sier det er en omstilling å gå for elektrisk drift, med tanke på kjøreruter og ladepunkter. Og det er en ny verden for sjåføren Kenneth Olsen som nå gleder seg til arbeidsdager i et helt nytt og nærmest lydløst miljø i førerhuset.

- Som en stor aktør i bransjen er det viktig at vi er med på utviklingen og ikke minst miljørelatert fremtid. Vi i Fon Anlegg har som mål å være ledende innen vår bransje, og da må vi være med å bidra til å dra bransjen i riktig retning og bidra med utvikling, sier Aarøe.

Samarbeidsprosjekt

Sandefjord-firma tar i bruk den 27 tonns elektriske lastebilen for å kjøre ut byggevarer for Byggmakker. Bilen er et samarbeidsprosjekt med Byggmakker og Fon Anlegg, og begge parter har vært med på planlegging av bilen.

- Vi ønsker med denne avtalen å få testet ut ny teknikk på et område dette var utenkelig for få år siden. Den nye lastebilen er en start på et grønt skifte, sier logistikksjef i Byggmakker, Ola Halvorsen.

Fakta Volvo FE Electric

  • Akselkonfigurasjon 6x2 med styrbar siste aksel
  • Komfort førerhus
  • 2-trinns girkasse
  • Luftfjæring på alle aksler
  • Totalvekt 27 tonn
  • Nyttelast 12.500 kilo
  • Batterier - 4 stk - 600 volt
  • To stk motorer
  • Kontinuerlig effekt: 225 kw
  • Påbygg: Plan og 19 tonnmeter kran fra Palfinger

Opphav og kilder: Volmax, Fon Anlegg

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094