23948sdkhjf

Vindkraft: Vil bygge 270 meter høye vindturbiner i Bjerkreim kommune i Rogaland

I prosjektbeskrivelsen oppgir svenske IOWN Energy at vindturbinene kan bli fra 220 til 270 meter høye.

BLIR DE HØYESTE: Hvis vindturbinene i Rogaland blir bygget, kan de bli Norges høyeste.

Fra før av er de høyeste vindturbinene i Norge i dag rundt 220 meter høye og er satt opp på Kjølberget i Våler kommune i Hedmark.

– 220 til 270 meter er et estimat om fremtiden. Vi vet ikke hvordan teknologien og standarden er om fem til syv år. Endelig høyde bestemmes flere år frem i tid, så det er ikke helt enkelt å gi et godt svar på hvor høyt det blir, uttaler Gustav Grumert til Stavanger Aftenblad (åpen sak).

Mannen bak planene om Norges høyeste vindturbiner heter altså Gustav Grumert og er partner i det svenske selskapet IOWN Energy.

Gustav Grumert har 15 år bak seg i vindkraftbransjen og håper på driftsstart på Trollåsen i 2028/2029.

Planen er å bygge 12 til 16 vindturbiner

Planen er å bygge 12 til 16 vindturbiner og ifølge prosjektbeskrivelsen blir vindturbinene synlige på avstander opptil 50 kilometer i klarvær.

Dersom politikerne sier ja til Trollåsen vindkraftverk i Bjerkreim, vil det svenske selskapet legge cirka 11 kilometers anleggsvei og bruke flere milliarder kroner i investeringer i området vest for E39 og Bjerkreimselva, skriver Stavanger Aftenblad.

Har blitt større enn planlagt før

Les også: I 2019 ble vindanlegg i Egersund tre ganger større enn oppgitt.

Ifølge Rogaland fylkeskommune berørte Egersund vindkraftanlegg tre ganger så store arealer som angitt på forhånd skrev Dagens Næringsliv i 2019. 

450.000 kvadratmeter, tre ganger så mye som utbyggeren skrev i detaljplanene sine, er hva fylkeskommunen fant etter å ha gjort målinger ut fra luftfoto tatt etter byggefasen, skrev Rogaland fylkeskommune, ifølge Dagens Næringsliv i 2019.

Opphav og kilder: Artikler i Stavanger Aftenblad, Dagens Næringsliv

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.096