23948sdkhjf

AF Energi varmer 5000 boliger med energiprosjekt på Ulven

På Ulven i Oslo varmer overskuddsvarme fra en datapark opp 5000 boliger. Dette er Norges første av sitt slag.

BRUKER OVERSKUDDSVARME: Energisentralen på Ulven er unik på flere måter. Ikke bare utnyttes overskuddsvarme som ellers ville gått tapt til å skape ny, fornybar energi, men også byggemetoden skiller seg ut.

Sentralen er i stor grad prefabrikkert i Litauen.

Det skriver AF-gruppen på sine nettsider.

- Ikke bare blir byggetiden i prosjektet kortet ned vesentlig på denne måten, men kvaliteten øker og vi oppnår også store driftsfordeler ved å optimalisere sentralen på forhånd – som igjen sparer både AF og kunden for mye tid. Også i et sikkerhetsperspektiv gir dette gevinster, for vi vet at denne måten å jobbe på bedrer HMS i prosjektet, forklarer Peter Tungard, som har vært prosjektleder for AF Energi.

Bruker utradisjonelle energikilder

Datasentre er i dag ansvarlige for to prosent av verdens årlige CO2-utslipp og tre prosent av strømforbruket. På Ulven har AF Energi produsert og bygget en energisentral som omgjør spillvarme fra datasenteret til fjernvarme. Dette er varme som vanligvis går tapt til omgivelsene, fordi den ikke blir brukt i energiproduksjon. Det er Celsio og Stack AS som har samarbeidet om det banebrytende prosjektet.

- Ulven energisentral er et svært fremtidsrettet og nyskapende prosjekt. Å utnytte utradisjonelle energikilder til å skape bedre løsninger er fremtiden, og vi håper dette er den første av mange energisentraler som leveres i årene fremover, sier Kristoffer Abrahamsen, direktør i AF Energi.

Bygningsmessige og tekniske løsninger av Ulven Energisentral er blitt løst i et tett samarbeid mellom konsulentteamet og utførende under AF Energis ansvar.

Det er Celsio og Stack AS som har samarbeidet om prosjektet, og AF Energi som har bygget sentralen.

Benytter spillvarme fra datasenteret

Sentralen leverer fjernvarmeproduksjon tilsvarende energibehovet til ca. 5000 Oslo-leiligheter. I tillegg til å benytte spillvarmen fra datasenteret til å produsere varme til Oslo, leveres det også kjøling til datasenteret Stack. Inn på sentralen mates fjernvarme fra Celsio med temperatur 55°C, som igjen kommer ut av energisentralen med en temperatur på 85°C.

Kjølevann fra Stack skal senkes med seks grader og gå ut av energisentralen med en temperatur på 10°C.

Opphav og kilder: Nettsidene til AF-gruppen

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078