23948sdkhjf

Ragde Eiendom satser stort på tilrettelegging for solceller og batterilading

Ragde Eiendom har inngått avtale med Solcellespesialisten og skal legge solceller på så mange som mulig av sine industribygg.

ENERGISPARENDE EIENDOMMER: Christoffer Pihl er ansvarlig for Ragde Innovation. Han forteller at de har ambisjoner om å legge solceller på alle tak der det er teknisk mulig.

Ragde Eiendom har en eiendomsporteføljen på rundt 300 eiendommer.

Naturlig å tilrettelegge for batterilading?

Et naturlig spørsmål når man først er i gang med solceller på taket, er hva man gjør med overskuddsstrømmen. Pihl forteller at Ragde Eiendom også har planer om å tilrettelegge for batterilading der det legges solceller.

– Vi ønsker å utnytte solcelleinstallasjonene våre maksimalt og batterier er en viktig komponent for å få til dette. Foreløpig er det på utforskningsstadiet for vår del, og vi holder på å etablere et pilotprosjekt i Moss der vi knytter solcellepanel, næringsbygget, batteri og lynlading for elbil sammen, forteller Pihl.

Ved å bruke elbilbatterier begynner det å bli vanlig å lagre overskuddsstrømmen. I så fall vil det jo være behov for stor tilrettelegging på eiendommene som er vel så store som selve solcellepanelene.

Vil skape attraktive eiendommer for fremtiden

– I Ragde Eiendom har vi en dedikert satsning på energioptimalisering. Her er formålet å gjøre byggene mer bærekraftig gjennom smarte innovative løsninger slik at eiendommene er attraktive også for fremtidens leietakere, sier Pihl.

Han forteller at innen denne satsningen ser de på hvordan de kan bruke både nye batterier, og secondhand-batterier for å optimalisere strømproduksjon og forbruk. Sistnevnte kommer til å være brukte elbilbatterier.

Vil gjøre hele eiendomsmassen energioptimal

Det første delmålet er å få på plass solceller på 12 til 15 eiendommer. Dette vil gi en estimert årlig produksjon på mellom 5 og 6 GWh. Men det er bare begynnelsen.

– I Ragde tenker vi helhetlig og langsiktig om hvordan vi skal gjøre hele eiendomsmassen vår mer energioptimal. Investeringen vi nå gjør i solceller passer godt inn i denne strategien og på sikt skal vi ha solceller på alle nærings- og industribygg der det er teknisk mulig, sier Pihl i en pressemelding.

Han forteller at de gjør dette for å være en bidragsyter til det grønne skiftet og at det er noe de har jobbet med i flere år. Ragdes mål er å tilby en god pakke av energibesparende tiltak til sine leietakere.

Solceller er en sentral del av miksen

– Vi har sett mye på hva som kan gjøres utenfor byggenes fire vegger. Vi startet med Ragde charge-hurtigladestasjoner og nå går vi altså videre på solceller. Disse to i kombinasjon med høye strømpriser er en vinn-vinn-vinn-situasjon for oss, leietakerne våre og for å utvikle bærekraftige samfunn, forteller Pihl.

Solcellespesialisten er veldig glade for ambisjonene til Ragde Eiendom. Solceller er en helt avgjørende del av miksen om vi skal klare å dekke behovet vi har for strøm de neste årene.

– Vi har ambisiøse mål både på egne og våre kunders vegne og fra 2030 vil våre kunders anlegg bidra med mellom 3 og 4 TWh per år. Ragde Eiendom ser potensialet som ligger i solceller, sier Carl Christian Strømberg i Solcellespesialisten.

Så langt er vi langt bak våre naboland når det gjelder produksjon av solkraft og i Sverige produserer de syv ganger så mye solkraft som i Norge. Strømberg sender derfor også en oppfordring til resten av solcellebransjen.

– Gjør våre konkurrenter det like bra som oss framover, er det mulig at sol i Norge kan bidra med minst 10 TWh i 2030, sier Strømberg.

Effektivt med store tak

Solcellespesialisten er Norges største aktør på solceller og installerer solceller både for private aktører og i bedriftsmarkedet. Bedrifter med store bygninger og flate tak har svært godt potensiale for effektiv strømproduksjon.

– Det er masse potensiale for produksjon av strøm på industritak, og bare på Østlandsområdet har vi beregnet at det er 84 millioner kvadratmeter med tak på næringsbygg som egner seg meget godt for solceller. Disse arealene kunne ha produsert i størrelsesorden 14 TWh per år, omtrent 10 prosent av Norges totale strømproduksjon i dag, sier Strømberg.

Ragde Eiendom ønsker å knytte satsningene sine sammen ved å lagre egenprodusert solstrøm i batterier, som de kan forsyne elbiler med gjennom deres lang- og hurtigladekonsept Ragde Charge.

– Dette er noe vi har høyt på prioriteringslisten og vi har som ambisjon å få opp et pilotanlegg i løpet av året. Vi mener det vil være med å differensiere Ragde Charge fra de andre ladeaktørene, sier Pihl.

Opphav og kilder: Intervju med Building Supply og pressemelding fra Solcellespesialisten.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Leder prosjekt på syv milliarder: En offiser og gentleman med ekstremt målfokus
Anleggsretro: Om de som sprengte i fjell
May Kine fra Karmøy: - Med tungbillappen i hånda skjønte jeg pappa sitt valg
Dagens cowboy: Massetransportør uten verken førerrett eller lastevett
E18 Vestkorridoren: Fire leverandører får konkurrere om Gjønnestunnelen
Scania stenger fabrikken: Skal bruke milliarder på ombygging og opplæring
Andre Nordiske Medier

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094