23948sdkhjf

Regjeringen har publisert definisjonen av et nesten nullenergibygg i Norge

Eiendomssektoren har lenge etterspurt en avklaring på hva definisjonen på et nullenergibygg i Norge skal være. Nå er den endelig på plass!

DEFINISJONEN ER PÅ PLASS: EUs taksonomi har et kriterium om at nybygg må ligge 10 prosent under nasjonal nZEB definisjon.

Vi har manglet en slik definisjon i Norge og vi har gjentatte ganger etterlyst en definisjon så det er mulig for norske byggherrer å planlegge for å nå kriteriet og for bankene å verifisere det. 31.januar kom endelig definisjonen vi og næringen har ventet på. Men hvordan ble den og hva kan det bety for deg som eiendomsutvikler?

Norske myndigheter har valgt å likestille energikilder, i motsetning til for eksempel nZEB definisjonen i Danmark eller Sverige.

Hos våre naboland favoriserer man fjernvarme fremfor el til oppvarming. Det gjør man ikke i Norge, der alle såkalte primærenergifaktorer nå er satt lik 1. Nivået på den nye nZEB-definisjonen ligger noe lavere enn dagens minstekrav i TEK (Teknisk Forskrift). Beregningspunktet for nZEB er dessuten lagt på levert energi og man får lov å regne inn egenprodusert energi som solenergi eller bruk av varmepumpe.

I praksis betyr dette at nybygg som benytter fjernvarme og som vil tilfredsstille EUs taksonomi må ha en svært godt isolert bygningskropp, svært energieffektiv ventilasjon, LED-belysning og ingen eller svært lite kjøling. Hvis man bruker varmepumpe eller har solceller på taket, kreves det mindre innstramminger på bygningskropp, ventilasjon og kjøling. Dette vil trolig føre til at flere vil etterspørre varmepumpe og solceller.

I tettbygde strøk, med dårlige betingelser for solkraft og kanskje også tilknytningsplikt for fjernvarme, vil taksonomikriteriet nok oppleves krevende. Likefullt er hensikten med EUs taksonomi at vi både skal bygge mer energieffektivt og at bygg i større grad skal bli energiprodusenter.

Det gir mening at byggherrer som har gjort ekstra investeringer for å oppnå dette da også får bedre lånebetingelser og høyere avkastning som nettopp også taksonomisystemet legger opp til.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Grønn Byggallianse

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
PostNord har åpnet ny terminal ved Drammen
Ketil Nygård: Tiden i LNS minner ikke så rent lite om et Askeladden-eventyr
SiO får 206 millioner kroner i tilskudd til 524 nye studentboliger i Oslo
Slik blir lastebil-framtida - ifølge MAN
Alf Brekken & Sønner vs Veidekke: «David» vant kampen
TransportMagasinet på jobb med Cora Siren Valde: - Et godt forbilde
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.109