23948sdkhjf

Får store konsekvenser: Veidekke om nye regler for bemanning fra 1. april

Lovverket tillater fortsatt at entreprenører kan låne arbeidskraft av hverandre. HR- og HMS-direktør Tronsmo tror dette kommer til å bli mer utbredt.

NYE BEMANNINGSREGLER: Slik forbereder Veidekke seg til den nye bemanningssituasjonen.

Lars Tronsmo er direktør for HR og HMS i Veidekke og forteller til Building Supply at byggebransjen rammes særlig hardt av forbudet som trer i kraft 1. april.

Når det ikke lenger er lov å leie arbeidskraft til arbeid av midlertidig karakter må entreprenørene planlegge bedre enn før.

LES OGSÅ bakgrunn: Grette om innleie av arbeidskraft fra 1. april 2023

Trøbbel for prosjektproduksjon

Formålet er å stoppe innleie fra bemanningsforetak utover vikartilfellene for bedrifter som ikke har avtale om innleie med en fagforening med innstillingsrett. I Oslo Viken og Vestfold blir det imidlertid enda strengere. Her blir det totalt forbud mot innleie fra bemanningsforetak.

Begrunnelsen er å styrke arbeidstakernes rettigheter og bidra til flere faste ansettelser. Det kan imidlertid skape problemer for de bedriftene som har prosjektproduksjon. Mens det tidligere har det vært vanlig å leie inn ansatte til de pågående prosjektene, må man nå tenke nytt.

Dette er en politisk dreining av arbeidslivspolitikken i Norge. Formålet er et anstendig arbeidsliv som er stabilt og attraktivt. Det støtter jeg helhjertet, men samtidig synes jeg virkemiddelet med forbud er for radikalt, forteller Tronsmo.

Må finne nye måter å håndtere fleksibilitet

– Målet med det nye regelverket er å øke grunnbemanningen i produksjonsbedriftene. Veidekke har alltid hatt en stor grunnstamme av egne ansatte. Frem til nå har vi imidlertid kunnet supplere egne ansatte med innleide når det var behov for ekstra kapasitet. Denne muligheten blir nå borte og vi må finne andre fleksibilitetsmekanismer, sier Tronsmo.

Videre forteller Tronsmo at Veidekke driver med en type virksomhet som svinger i aktivitet. Det naturlige er å mobilisere opp på prosjekter og ned igjen etterpå.

– Veidekke er en stor landsdekkende entreprenør, men i praksis er vi er mange mindre lokale avdelinger med sin lokale bemanning. I fremtiden må vi nok bli enda flinkere til å mobilisere på tvers av distrikter for å ha den nødvendige fleksibiliteten, sier Tronsmo.

Kan bli mer utbredt å låne arbeidskraft

Lovverket tillater fortsatt at entreprenører kan låne arbeidskraft av hverandre. Tronsmo tror dette kommer til å bli mer utbredt.

– I flere regioner har vi allerede en etablert praksis med å låne fagarbeidere mellom entreprenørene. Dette fungerer godt, forteller Tronsmo.

 

- Vil det nye regelverket føre til mer overtid eller midlertidige ansettelser?

– Vi kommer ikke til å benytte oss av mer overtid. Vi kommer heller ikke til å satse på midlertidige ansettelser. Er det behov for mer kapasitet vil vi rekruttere nye folk. Dette vil skje flere steder i Veidekke, forklarer Lars Tronsmo

Opphav og kilder: Intervju med Building Supply

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095