23948sdkhjf

Børstad Transport valgte elektrisk: - Nå må vi tenke annerledes rundt logistikken

TUNGT OG ELEKTRISK: Børstad Transport og Felleskjøpet har valgt en Volvo FMX Electric en elektriske lastebil for transport av kraftfôr.

Børstad Transport med base i Stjørdal er hovedtransportør for Felleskjøpet i Midt-Norge, og har 24 vogntog i fast oppdrag for samvirkekonsernet. I tillegg har de biler i beredskap for å sikre optimal levering.

Lades om natten

Den elektriske trekkvogna skal frakte kraftfôr ut til kunder i området nord for Trondheim. Lastebilen har et batteri på 540 kWh. Bilen vil være stasjonert i Verdal, og skal fullades hver natt. I tillegg er det inngått avtale med Trondheim kommune, slik at bilen kan hurtiglade på 250 kW ved deres ladestasjon i Losgata, hvor det er plass til lastebil.

- Bilen har rekkevidde på 320 km og vil få et driftsopplegg som er skreddersydd dette. Ved behov har vi tilknyttet oss hurtigladestasjoner som er i tilknytning til rute. Vi må tenke annerledes rundt logistikken, men når vi i tett dialog med Felleskjøpet får planlagt en rute som passer rekkevidden, ser jeg ikke annet enn gode muligheter for å kutte klimagassutslipp, sier Sverre Myrvold Bjerve, daglig leder i Børstad Transport.

Med en times lading i Trondheim sentrum vil rekkevidden forlenges med 100 kilometer. Etter hvert som Felleskjøpet får flere elektriske lastebiler i drift, vil det vurderes å etablere en egen infrastruktur for lading.

Egen dieselmotor

Selve traileren som frakter kraftfôret bak trekkvogna har en egen dieselmotor som er i bruk kun når kraftfôret blir overført fra bilen og over i kraftfôrsiloen.

- Målsettingen er at vi skal kjøre 80.000-100.000 utslippsfrie kilometer i året etter veien, noe som utgjør en reduksjon på cirka 100 tonn CO2 årlig. Traileren bak trekkvogna fyller vi med HVO-diesel, slik at hele settet blir så nært nullutslipp som mulig, sier Bjerve.

Konserndirektør Ada Schjelderup i Felleskjøpet Agri sammen med Sverre Myrvold Bjerve, daglig leder i Børstad Transport, og Morten Johnsen i Wist Last & Buss AS. Foto: Videomakeriet

- Dette er en viktig milepæl, og samtidig et startskudd på en mer bærekraftig verdiskapning for oss som transportselskap. Vi har allerede planer om å sette flere nullutslippsbiler i drift, og vi har ambisiøse mål for hvordan vi skal bidra til å løse det grønne skiftet innenfor alle våre forretningsområder, sier Bjerve.

KLIKK for alle artikler i Tungt og fossilfritt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078