23948sdkhjf

KONE installerte sin største heismaskin i Norges høyeste bygg

Det ble et tungt og høyt løft da KONEs største heismaskin for første gang ble installert i Skandinavia.

9 TONN LØFTET 150 METER: Nexans tårnet i Halden er Norges høyeste bygg. Da  heismaskinen i oktober ble løftet til toppen av det 150 meter høye Nexans tårnet, var det behov for en diger heismaskin. 

Det nye tårnet ble reist av bygg- og anleggskonsernet Consto.

Knappe to måneder etter første betongstøping kunne installering av de tre heisene som skal gå i tårnet starte: KONEs største heismaskin MX100 med en nyttelast på 8,7 tonn, en MX40-heismaskin på 4,1 tonn og NMX20-brannmannsheis på 1600 kg.

– Vi ble kontaktet av Consto om å installere heiser til Nexans-tårnet, og mange av våre eksperter, både i Norge og andre land, ble involvert for å vurdere prosjektets kompleksitet og for å finne de optimale tekniske løsninger som tilfredsstilte Nexans og Consto sine krav, forteller Tor Engen, prosjektleder i KONE Norge.

Dette er Constos nest største prosjekt noensinne. I februar 2022 ble bestillingen lagt inn hos KONE, og den store MX100-heisen ble overlevert som byggeheis i slutten av februar 2023 – klar for heisturer hele veien opp i det 150 meter høye bygget.

KONE har levert heiser til tilsvarende prosjekt på NKTs fabrikkbygning i Karlskrona, Lighthouse, som er det tredje høyeste bygget i Sverige.

Dette prosjektet har blitt brukt som en referanse for å finne riktige løsninger og ikke minst montasjemetodikk for Nexans-tårnet. Ettersom erfaringen med å løfte så store heiser med så stor løftehøyde er begrenset har det krevd mye analysering og planlegging for å finne fram til riktig montasjemetode, løfteutstyr og ikke minst koordinering av logistikk.

Nexans er et fransk industrikonsern som produserer elektriske kabler og telekabler, deriblant fiberoptikk. I Norge har de fabrikker på Rognan, Halden og Langhus. I tillegg til det eksisterende tårnet i Halden bygges det nye tårnet i forbindelse med at fabrikken utvides til å kunne produsere subsea-kabler i Norge, og er en av de grønneste Nexans fabrikkene i verden.

Opphav og kilder: Pressemelding fra KONE.

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078