23948sdkhjf

Mesta inn i Klimator - kan bruke kunstig intelligens i drift og vinterveivedlikeholdet

Mesta opplyser i en blodfersk pressemelding at de kjøper ti prosent av det svenske veiteknologiselskapet Klimator.

KUNSTIG VEI- OG FØRE-INTELLIGENS? Klimator er et svensk softwareselskap som utvikler teknologi for prognose for kjøreforhold på vei.

Klimator sin veiteknologi er basert på sensorer, store mengder data, maskin-læring og regelbaserte algoritmer.

Mesta på sin side vedlikeholder over 21.000 kilometer vintervei i Norge. De har også allerede testet ut løsningen i flere prosjekter. Og i desember i 2022 inngikk de en fireårig avtale m for bruk i alle relevante kontrakter innen drift og vedlikehold.

Emisjon og avtale

- Vi kjenner Klimators teknologi som kunde og ønsker å bidra til å videreutvikle den. Derfor er det helt naturlig å gå inn også på eiersiden, sier konsernsjef i Mesta, Marianne Bergmann Røren.

Patrik Simson, administrerende direktør i Klimator, mener Klimator og Mesta har store felles interesser i å lede digitalisering av veivedlikeholdet videre.

Nå kjøper Mesta seg inn i selskapet i en rettet emisjon på 2,9 millioner aksjer til en pris av 2 svenske kroner per aksje, totalt 5,8 millioner svenske kroner. Klimator er notert på Nasdaq First North Growth Market og har en børsverdi på 46 millioner svenske kroner.

Opp til 18 timer frem i tid

Klimator har softwaren Road Status Information (RSI) for vinterveivedlikehold. Med stordata, AI og maskinlæring skapes det lokale føreprognoser og anbefalte vintertiltak som brøyting, salting, strøing etc. opp til 18 timer fram i tid.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Mesta

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11