23948sdkhjf

Stangeland vil sette utnyttelse av masser i system

Systemet kalles Stangelandmodellen og skal gi full utnyttelse av massene.

SETTER PROSESSER I SYSTEM: – Stangelandmodellen er ikke nytt, det eneste som er nytt er at vi setter de gode prosessene vi har i et system, og tilbyr dokumentasjon på det.

Det sier Fredrik Omdal, markedssjef i Stangeland Maskin. Han garanterer at massene i selskapets prosjekter skal få en mest mulig bærekraftig håndtering.

Modellen er en omvendt pyramide. På toppen handler det om reduksjon i planleggingsfasen. Trinn to og tre dreier seg om gjenbruk og materialgjenvinning. Det som fortsatt er igjen, brukes så langt det går utfylling i form av landskapsforming og lignende. Til slutt skal det være minst mulig igjen av forurensede masser som må kjøres til godkjente mottak.

- Vi utnytter ressursene ved å bearbeide dem. Vasking og deklarering gir nytt bruksområde og reduserer behovet for nye og ubrukte ressurser, sier Omdal i en presentasjon på selskapets egen nettside.

Modellen gir gevinst på flere plan. Den er god økonomi, og den er bedre for miljøet. Samtidig vedgår Omdal at det ikke er noe nytt i modellen.

– Det er vanlig å gjøre enkeltelementene, men å ha det satt i system er nok ikke helt vanlig. Det er mange som gjør flere av disse tingene, men kanskje ikke i en helhet, sier han.

Blant utfordringene er lagring av massene.  

- Om vi får lagre massene på tomt eller annet areal så får vi dette til, sier Tommy Stangeland, daglig leder i Stangeland Maskin.

Trær kan flises og brukes i bed. Jord kan lages om til vekstjord som kan brukes på nytt. Gravemassene kan ofte sorteres og gjenbrukes.

– Vi er opptatt av å minimere transportbehov, bruke masser om igjen og helst inne på samme tomten, og tilpasse med de massene som er. Det er rett og slett smart, sier Stangeland.

Samtidig betyr modellen noe merarbeid. Selskapet skal tilby et sertifikat på hvor massene er brukt. Det betyr at Stangeland må ha en plan på plass fra starten av, fordi det er vanskelig å regne på dette i etterkant.

Opphav og kilder: Artikkel på tsmaskin.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Ny Scania R540 til Raastad Kran & Transport: - Dette er en godt utprøvd og drivstoffgjerrig motor
Denne Alpha-maskinen skal drifte veier i Nord-Trøndelag
Lastebilberging i Gudbrandsdalen - slik det IKKE skal gjøres
INNLEGG: - Norge ligger langt bak i det digitale skiftet i byggebransjen
Hvordan går det med planene om tidobling av omsetning for Cautus Geo?
Iveco i støtet: To X-Way til entreprenør T. Engene AS og vannforsyningsarbeidet i Oslo
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.156