23948sdkhjf

Vil bryte med tradisjonen i byggebransjen: Vurder plast i stedet for tre

Norge har en lang tradisjon med å bruke tre fra topp til bunn i boligene våre. Knudsen Kilen utfordrer nå bruken av tre til oppklossing av gulv på strøer: Nivelleringssystemer av resirkulert plast har lengre levetid og grønnere fotavtrykk.

KILENT: Gulvkileprodusenten Knudsen Kilen har mer enn 50 års erfaring med å utvikle og produsere nivellering- og oppklossingssystemer for den skandinaviske byggebransjen.

De mener at byggebransjen spesielt må vurdere å bruke mer bærekraftige materialer.

Tre er et svært vakkert materiale som vi har en lang og stolt tradisjon for å bruke til nesten alt vi bygger. Men tre har også sine svakheter, og i våre dager bør vi vurdere byggematerialer og byggeløsninger som ikke bare følger tradisjonen, men som også forlenger byggets levetid, kan gjenbrukes og som bidrar til den sirkulære og grønne omstillingen, sier Henrik Lund, som er salgs- og marketingsjef hos Knudsen Kilen.

Mer miljøvennlige bygg, byggestein for byggestein

I et moderne grønt bygg teller hver byggestein med i det totale klimaregnskapet. Spesielt hvis byggherren ønsker å leve opp til en eller flere internasjonalt anerkjente bærekraftsertifiseringer, for eksempel DGNB, BREEAM eller LEED, som alle krever grundig dokumentasjon av byggematerialenes levetid, miljøpåvirkning, ressursforbruk og avfallsproduksjon i produktets livssyklus.

Plast er pålitelig å jobbe med, for dets miljøpåvirkning kan beregnes og dokumenteres fra vugge til grav. Vi er i ferd med å utarbeide EPD-er for alle våre produkter slik at byggherrer, entreprenører og arkitekter kan beregne nøyaktig hvilket avtrykk kilene har på et gitt prosjekt, forteller Henrik Lund.

Tre varer ikke så lenge: Gulvkiler av tre varer ikke så lenge som plast. Foto: Knudsen Kilen

En viktig parameter i det grønne skiftet er også å skape bygg som er hardføre og har lang levetid. Også her sammenligner Henrik Lund plastoppklossing med tilsvarende av tre:

Plast blir ikke skadet

– Mens oppklossing av tre er utsatt for fukt, kulde og sopp- og sporevekst, skal det veldig mye til for at en plastkile blir skadet, for at den skal gi etter før det er gått minst 75 år, sier Henrik Lund og legger til:

– Oppklossingssystemene våre er dessuten produsert av 80 prosent resirkulert LD-PE-plast fra industrien, som vi alltid kjenner kilden, kvaliteten og levetiden til.

En ting er miljøavtrykket til et byggemateriale. En annen er hvordan det påvirker beboernes hverdag når bygget tas i bruk. Det er man også klar over hos Knudsen Kilen.

Reduserer massiv støysynder

– Et godt utført tregulv bidrar til å gi boligen både sjel og komfort. Det er mykt, behagelig og pent å se på. Disse egenskapene beholder man selv om oppklossingen utføres med kiler av plast. Samtidig er det mulig å legge til ulike egenskaper i oppsettet, slik at systemet aktivt bidrar til å redusere trinnlyd, som er blant de største støysynderne i bygninger med flere etasjer, sier Henrik Lund, og tilføyer til slutt:

Oppklossing av gulv utgjør naturligvis bare en liten del av en boligs totale miljøpåvirkning. Men vi håper at vi kan bidra til at det bygges i en mer bærekraftig retning ved å fokusere på alternative byggematerialer i forhold til det det mer tradisjonelle valget av tre, som heller ikke er så lett tilgjengelig for tiden.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Knudsen Kilem

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063