23948sdkhjf
Sponsored content

Etterspørselen vil øke

En ny rapport fra Belgias KU Leuven University for Eurometaux, en europeisk bransjeorganisasjon for metallprodusenter, advarer om økt risiko for mangel på metaller når Europa beveger seg mot en grønnere økonomi.

Rapporten fremhever den betydelige økningen i metaller som trengs for å nå Green Deal-målene i løpet av de neste tiårene som ble autorisert for lenge siden. Hvis du har behov for å få statsautoriserte oversettelser av dokumenter kan du ta en nærmere titt på autorisering.no. Eksperter spår at overgangen til et grønt energisystem vil kreve mer metaller innen områder som elektriske biler, batterier, solpaneler, vindturbiner og hydrogenteknologi. Ifølge rapporten vil Europas etterspørsel etter litium øke 35 ganger, etterspørselen etter kobolt vil øke 3,5 ganger, og sjeldne jordmetaller vil øke tre til seks ganger innen 2050. 

Er grønt energisystem smart?
Overgangen til et grønt energisystem vil øke etterspørselen etter metaller som brukes i produksjonen av elbilbatterier og annen fornybar teknologi, noe som kan føre til begrensninger i forsyningskjeden og risiko for metallsikkerhet. Dette kan være en bekymring for noen, men samtidig er det viktig å se på fordelen av et grønt energisystem og potensialet for å redusere klimaendringer og avhengighet av fossile brensler.

For å møte etterspørselen etter metaller som kreves i grønn teknologi, er det viktig å utvikle en bærekraftig metallsikkerhet. Dette kan gjøres ved å øke resirkulering av metaller og diversifisere forsyningskildene. En økning i resirkulering vil bidra til å redusere avhengigheten av primærkilder og redusere miljøbelastningen som er forbundet med gruvedrift og utvinning.

Gjenvinning
Rapporten påpeker at Den europeiske unionen kan imøtekomme den økende etterspørselen etter metaller ved å øke sin egen produksjon i årene frem til 2040, sammen med en økt importstrategi. Rapporten anbefaler også økt gjenvinning av metaller for å hjelpe til med å møte den økende etterspørselen. Imidlertid påpeker rapporten også at etterspørselen etter metaller forventes å vokse raskere enn forsyningskjeden kan holde tritt med, og skape forsyningskjedeproblemer for metaller som kobber, litium, nikkel, kobolt og sjeldne jordmetaller.

Begrensninger i forsyningskjeden
Rapporten samsvarer med advarslene fra International Energy Agency (IEA) om at verdens klimaambisjoner kan bli stoppet av begrensninger i forsyningskjeden for kritiske mineraler. Helge Aasen, administrerende direktør i Elkem, som produserer materialer som aluminium, kobber og silisium, bekrefter også de store mengdene med metaller som kreves for den grønne overgangen. Han understreker behovet for at Europa utvikler mer produksjonskapasitet for metaller og materialer, en sektor som i økende grad domineres av Kina.

Alt i alt er de behov for betydelige investeringer i metalleksport og produksjon for å møte Europas klimamål. Dette krever imidlertid en omfattende tilnærming som inkluderer økt produksjon, gjenbruk og resirkulering av metaller, samt økt samarbeid og diversifisering av forsyningskjeden.

Send til en kollega

0.016