800 brøytesjåfører skal ta denne prøven

Det er et samarbeid mellom Jernbaneverket, Trafikverket i Sverige og Statens vegvesen som nå resulterer i disse nettbaserte prøvene. De første sjåførene har nettopp bestått sin test.

Nå skal 800 sjåfører gjennom en kunnskapstest.
Nå skal 800 sjåfører gjennom en kunnskapstest.
Sist oppdatert
Remi Johansen fra firmaet Ottar Bergersen og Sønner as var førstemann til å bestå den skjermbaserte kunnskapstesten ved Sortland trafikkstasjon.
Remi Johansen fra firmaet Ottar Bergersen og Sønner as var førstemann til å bestå den skjermbaserte kunnskapstesten ved Sortland trafikkstasjon. Foto: Foto: Hasib Faiz

- Driftskontraktene i Vesterålen er først ut med å gjennomføre nettbaserte prøver for verifisering av vinterkompetanse, sier Torgeir Leland i Vegdirektoratets byggherreseksjon i en pressemelding.

800 prøver

Nord-Norge er først ute, der skal rundt 200 brøytesjåfører nå gjennomføre en kunnskapstest på dataskjerm. I hele landet skal rundt 800 personer som har jobb med å brøyte og strø riks- og fylkesveger gjennom den nye testen.

Dette omfatter 11 av 20 driftsområder der nye femårige driftskontrakter begynner å virke i disse dager, mange etter skifte av entreprenør.

De nettbaserte prøvene er et resultat av et samarbeid mellom Jernbaneverket, Trafikverket i Sverige og Statens vegvesen. Det er laget et opplegg med felles kunnskapskrav og en felles spørsmålsbank som skal brukes i gjennomføringen av prøvene. Entreprenørene har nå fullt ansvar for sjåføropplæringen.

Kompetansetest

- Hver enkelt sjåfør gjennomfører en test og de som består har da dokumentasjon for å jobbe ut kontraktsperioden. Entreprenørene vil naturlig måtte ta inn nye sjåfører i løpet av kontraktsperioden. Disse må gjennomføre en tilsvarende kompetansetest koordinert av Vegvesenets stedlige byggeledere, forteller Leland.

Selve prøven foretas på det utstyr trafikkstasjonene har for teoritesting av alle som skal ta førerkort for første gang eller utvide med nye klasser. Dette gir også en skjerpet mulighet til å verifisere at sjåførene faktisk har de papirene de skal ha.

- Samarbeidet mellom oss, Jernbaneverket og Trafikverket er et pilotprosjekt. Planen er nå å videreføre dette arbeidet gjennom et mer formalisert samarbeid innen flere områder på veg og for jernbane, sier Torgeir Leland.

Denne saken ble første gang publisert 16/09 2015, og sist oppdatert 06/04 2017