Tok 20 adblue-juksere på én uke

Nå er det stort fokus på adblue-blokkere ved Svinesund.

På Svinesund har kontrollørene hatt stort fokus på adblue-blokkere den siste tiden.
På Svinesund har kontrollørene hatt stort fokus på adblue-blokkere den siste tiden.
Sist oppdatert

Vegvesenets kontrollører på Svinesund har den siste uka avslørt rundt 20 tungbilførere som de mener har drevet med bevisst manipulering av bilenes utslippsdata.

- Dette er først og fremst skadelig for miljøet. I tillegg er det ødeleggende for alle de aktørene i transportbransjen som følger reglene. Vi kan ikke sitte å se på at dette skjer, sier fagleder i Statens vegvesen på Svinesund Øyvind Grotterød i en pressemelding.

Sist søndag avslørte hans kolleger sju miljøsvindlere i løpet av ett skift på Svinesund kontrollstasjon.

Og tallet vokser fort. Tre nye tilfeller dukket opp torsdag formiddag, like etter at pressemeldingen ble sendt ut.

Jukset foregår ved at små svarte bokser, såkalte adblue-blokkere, blir koblet til bilenes styringsenheter. Boksene inneholder elektronikk som overstyrer varslinger fra bilens styringsenhet og som kutter rensingen av eksosen.

- Ved å koble til en sånn boks forsvinner varsellampene som viser at eksosen ikke blir rensa lenger. Mens det kanskje ville kosta opp mot 100.000 kroner å få fiksa eksosanlegget på verksted, koster en slik boks bare et par hundre kroner på nettet. Her er det med andre ord store summer å spare, forteller Øyvind Grotterød.

- De rundt 20 førerne vi har avslørt de siste sju dagene har bevisst ignorert disse varslene og heller koblet på en billig boks som manipulerer systemet. Det ødelegger for miljøet og bransjen som helhet. Vi kommer til å fortsette med å jobbe for å få avslørt de som holder på med dette, sier Øyvind Grotterød.

Foreløpig har ikke vegvesenet verktøy som er godt nok til å gi noe særlig straffereaksjon. Sjåførene blir sendt videre med en mangellapp. Det håper Grotterød kan endre seg etter de siste funnene.

Svaret på hvorfor det jukses er trolig mer innfløkt. Det kan du lese mer om i en annen sak snart her på tungt.no.