Datapakker lastebilene dobbelt så tett

Ved hjelp av datamaskiner kan man i fremtiden få plass til opp mot dobbelt så mange lastebiler på rasteplassene, skal vi tro danske Vejdirektoratet.

Publisert Oppdatert
Trøtte vogntogsjåfører trenger flere hvileplasser.
Trøtte vogntogsjåfører trenger flere hvileplasser.
Transportministeriet har sendt oss dette bildet fra dagens åpning. Systemet skal evalueres i 2013.
Transportministeriet har sendt oss dette bildet fra dagens åpning. Systemet skal evalueres i 2013. Foto: Foto: Transportministeriet

Mandag gjenåpnet nemlig rasteplassen Ustrup Øst ved Haderslev etter oppussing i helt ny drakt. Dette blir dermed første parkeringsanlegg som bærer datanerd-navnet "Intelligent Truck Parking" (ITP) i Danmark.

Istedet for å kjøre inn på separate plasser, skal man på disse anleggene kjøre inn på en rekke - omtrent som i en fergekø.

Dersom man nærmer seg avkjøringen til en slik ITP-plass, vil det stå et elektronisk veiskilt som forteller hvor mange plasser som fortsatt er ledige.

Når sjåføren så kommer til innkjøringen, står det en bom der man (på 15 språk) blir opplyst om mulighetene for parkering og hvor man må angi hvor lenge man har tenkt å stå.

Deretter spytter automaten ut en billett hvor man blir anvist plass. Lastebilene blir plassert etter når de skal ut igjen. På den måten holdes logistikken i orden. Iallefall i teorien. Det er fortsatt opp til sjåførene å komme seg ut på veien igjen.

Det er ni rekker å velge mellom, og hver rekke har en lengde tilsvarende tre modulvogntog. Ved hjelp av laser måles det til enhver tid hvor mye plass som fortsatt er ledig.

Anlegget er en prøveordning, og man ser også for seg at man kanskje også vil oppleve mindre tyverier fra bilene når de står så tett. På telefon til TransportMagasinet får vi opplyst fra Transportministeriet at systemet skal evalueres i 2013.

- Det nye systemet virker enkelt og smart. Vi kan utnytte plassen langt bedre enn tidligere og vi skal i fremtiden ha bedre rasteplasser. På motorveiene i Jylland samt på Sjælland investerer vi for tiden omkring 70 millioner kroner på nye rasteplasser, forteller transportminister Henrik Dam Kristensen.

Ideen kunne vært spennende å forsøke ut her til lands også - men først må man kanskje ha rasteplasser før man kan gjøre dem mer effektive?

Les også: EU setter standard for rasteplasser

Les også: Finn en lastebilparkering nær deg

Les også: Nå skal kampen mot piratene stå i Padborg

Den norske sjåføren ble stoppet på Majnabbeterminalen i Göteborg. Der går det fergetrafikk til Kiel og Travemünde i Tyskland.
Den norske sjåføren ble stoppet på Majnabbeterminalen i Göteborg. Der går det fergetrafikk til Kiel og Travemünde i Tyskland.