Dette mener 840 transportører om 2016

NLFs konjunkturundersøkelse viser hvor det butter og hvor det er en viss optimisme.

10 prosent mener det blir en nedbemanning i sin bedrift, mens 77 prosent mener antall ansatte forblir uendret.
10 prosent mener det blir en nedbemanning i sin bedrift, mens 77 prosent mener antall ansatte forblir uendret. Foto: Svein-Ove Arnesen
Sist oppdatert
- Til tross for dårligere tider viser næringen at de fortsatt ser optimistisk på fremtiden, sier NLFs administrerende direktør Geir A. Mo i en pressemelding.
- Til tross for dårligere tider viser næringen at de fortsatt ser optimistisk på fremtiden, sier NLFs administrerende direktør Geir A. Mo i en pressemelding. Foto: Svein-Ove Arnesen

Om undersøkelsen

NLFs konjunkturundersøkelse 2015/2016 er den åttende Norges Lastebileier-Forbund (NLF) presenterer for lastebilnæringen. Undersøkelsen er utført anonymt og elektronisk blant NLFs medlemmer. I alt kom det inn svar fra 840 bedrifter, noe som ga en svarprosent på 31.

Undersøkelsen er gjennomført i løpet av november og desember 2015.

Veksten har flatet ut og driftsresultatet er under press for transportbransjen i Norge. Det hevder NLF etter at de selv har analysert resultatene av sin konjunkturundersøkelse for 2015. Men alt er langt fra svart.

Uendret eller nedgang i  investeringene

Undersøkelsen viser at lønnsomheten i transportbedriftene er under press.

Rundt ti prosent av bedriftene driver med negativt driftsresultat. Syv prosent driver med negativ egenkapital.

Det påvirker investeringene i bransjen. Flere tror at disse forblir uendret, eller at man vil se en nedgang, i 2016.

Bare 24 prosent tror at investeringene vil øke i år. Det står i grell kontrast til 2015, hvor 36 prosent trodde at investeringene ville øke.

Bilbytte

Likevel har 42 prosent av bedriftene planer om å kjøpe nye lastebiler. Av disse har 11 prosent planer om å øke antallet lastebiler, mens 31 prosent har planer om å bytte ut. Bare seks prosent planlegger å redusere antall biler i 2016.

Bare 10 prosent mener det blir en nedbemanning i sin bedrift, mens 77 prosent mener antall ansatte forblir uendret.

Undersøkelsen viser ifølge organisasjonen at de langt fleste forventer et uendret nivå på både omsetning, resultat, priser og på hvordan transportmateriellet utnyttes.

Denne saken ble første gang publisert 09/03 2016, og sist oppdatert 06/04 2017