Litra feirer 100 år

Et kakebilde avslørte dem i februar - i helgen slår de på stortromma!

Vegard Narmo er konserndirektør i Litra AS, et av Norges største transportselskap som nå kan markere 100 års virksomhet. På bildet med en veteranbil, en Volvo L 495 Turbo og en Volvo FH, mellom dem er det 50 års transporthistorie. Foto: Volvo
Vegard Narmo er konserndirektør i Litra AS, et av Norges største transportselskap som nå kan markere 100 års virksomhet. På bildet med en veteranbil, en Volvo L 495 Turbo og en Volvo FH, mellom dem er det 50 års transporthistorie. Foto: Volvo
Sist oppdatert

Har vi ikke lest dette før? Joda. Selve 100-års dagen til Litra var i februar.

14. februar 1917. Verden var ennå var i krig, Hamsun filte på Markens Grøde og tsar-familien hadde fortsatt et par uker igjen å leve.

Et lite kake-bilde på sosiale medier avslørte Litras jubileum og tungt.no skrev denne saken:

Litra fyller 100 år

Til helgen skal det hele markeres med brask og bram. Alle ansatte samles til en gedigen jubileumsfeiring i Haakons hall på Lillehammer lørdag 23. september.

Det blir nok en minnerik dag. Gjennom hele dagen vil det foregå "happenings". Fra klokken 10.00 og til 15.00 blir det også utstilling av nye og gamle biler mellom Kristins og Haakonshall.

Fakta: Litra AS

Litra AS er et morselskap for Martinsen Transport AS, Martinsen Transport AB, Litra Termo AS, Litra Bulk AS, Litra Gass AS, Litra Gas AB, Per E. Kristiansen AS, Pekas Eiendom AS, Brøderna Nilssons Tanktransport AB og Nordisk Energitransport AB. For disse datterselskapene har Litra AS støttefunksjoner innen økonomi, regnskap, lønn, teknisk, marked og personal. Forventet omsetning 2017 – vel 800 millioner kroner. Antall lastebiler; 268 Antall hengere; 251 Antall fast innleide biler; 71 Antall fast innleide hengere; 35 Antall ansatte; 557 Aksjonærer; 265 stk 5 største eiere har vel 76 % 260 små aksjonærer

Blant de første med el-lastebil

Tar vi ikke helt feil, og det skulle naturligvis tatt seg ut, var Litra svært så tidlig ute med el-lastbiler. Glem Tesla, Cummins og de andre. Litra dro på seg en Walker lastebil allerede i 1917. Bilen står i dag på kjøretøyhistorisk museum. Vi skal ikke rippe opp i at vi fra noenlunde sikre kilder vet at denne bilen dessverre var så uegnet at den like ofte ble trukket av hester som av batteriene. De kan uansett skryte av sitt grønne skifte allerede for 100 år siden.

Det er litt av en transportreise som Litra har gjennomført. I dag er Litra et av Norges største transportkonsern, med hele 800 millioner kroner i omsetning. I konsernet ligger det en lang rekke selskaper som er kjøpt opp gjennom årene, men det er ikke noe overordnet mål å kjøpe seg ytterligere opp, forteller adm direktør Vegard Narmo i en pressemelding.

- Vi kjøpte fire selskaper i år, ingen i fjor og det kan også hende vi ser at vi skal selge deler av bedriften. Ting endrer seg, markedet endrer seg og vi må hele tiden følge med på om vi skal gjøre endringer. Vi satser i dag innen fire hovedområder, der vi er gode og der det finnes kunder som er opptatt av kvalitet i alle ledd. Vi satser ikke på de områdene utenlandske aktører lett kan «ta oss ut» sier Narmo.

Denne el-lastebilen ble kjøpt i 1917.
Denne el-lastebilen ble kjøpt i 1917.

Han kan fortelle at det også har kommet interesserte med en annen hensikt, nemlig utenlandske aktører som ønsker å kjøpe hele Litra AS.

De fire store virksomhetsområdene er i hovedsak delt inn i transport av termogods, drivstoff, gass og ulike typer tørrbulk. Litrakonsernet består av flere selskaper innen sine respektive markeder eller områder. Noen av selskapene som de siste årene er innlemmet i Litra-konsernet har beholdt sine opprinnelige firmanavn.

100 år. Vi har fått veier i løpet av den tiden. Asfalt også. Det har vært litt av en transportreise. Vi gratulerer.