Løser toll-tullet seg nå?

Norske tollregler hindrer fortsatt 100 daglige vogntog, men nå ser det ut til at denne "Heia Norge"-saken går mot en endelig løsning.

Problemet med moms har vært en byråkratisk kasteball i flere år. Nå kan den endelig gå mot en løsning.
Problemet med moms har vært en byråkratisk kasteball i flere år. Nå kan den endelig gå mot en løsning. Foto: Svein-Ove Arnesen
Sist oppdatert

Det er halvannet år siden vi først omtalte saken der norske tollregler stengte for å flytte opp mot 100 vogntog fra vei til sjø.

Årsaken var nemlig at FjordLine ønsket å frakte gods på ruta mellom Stavanger og Bergen på seilingene til Hirtshals.

Skip i utenriksfart er som kjent fritatt for merverdiavgift, og dermed ble det avslag. Avgiftsfritaket på salg av mat og drikke gjelder hele strekningen mellom Norge og Danmark - og man kan jo ikke sitte stille og se at lastebilsjåfører får seg en momsfri lunsj må vite.

100 daglige vogntog

- Vi regner med at opp til 100 vogntog hver dag kan flyttes fra E 39 mellom Bergen og Stavanger til våre ferger, sa administrerende direktør Ingvald Fardal i Fjord Line da vi pratet med ham like over jul i fjor.

Dengang var han svært glad ettersom Finansdepartementet ifølge Samferdselsdepartementet hadde gitt Toll- og avgiftsdirektoratet beskjed om å løse avgiftsproblemet innen 1. april 2014.

Problemet hadde da vært en byråkratisk kasteball i lang tid allerede.

Fortsatt har ingenting skjedd.

Nå fremgår det dog av en artikkel skrevet i BA at et forslag til løsning sendes på høring nå - med bare seks ukers svarfrist.

Dermed kan det late til at det går mot en løsning der sjåførene får bli med på båttur allikevel - en gratis lunsj var neppe det som var i tankene deres uansett.

Denne saken ble første gang publisert 08/06 2015, og sist oppdatert 06/04 2017