Vlantana kan miste alle løyvene

OPPDATERT: Nasjonalt transportløyve har sendt brev med varsel til Vlantana Norge om mulig tilbakekallelse av alle fellesskapsløyver fra og med 6. januar.

Faksimiler fra vår tidligere dekning av Vlantana-saken
Faksimiler fra vår tidligere dekning av Vlantana-saken Foto: Bjørn Røst Kjørmo
Sist oppdatert

OPPDATERT 12.12: Styreleder i Vlantana Norge AS, Vladas Stoncius jr. imøtegår påstander om at selskapet står i fare for å miste løyvene grunnet tap av god vandel.

" Domfellelse evt. administrative sanksjoner er dermed en nødvendig betingelse for tap av god vandel. Per skrivende stund er verken foretaket selv eller transportlederen ilagt strafferettslige evt. administrative reaksjoner. Grunnvilkårene for tap av god vandel er dermed ikke oppfylt. Vlantana Norge AS kan på denne bakgrunn ikke miste alle sine løyver “fra 6. januar”, skriver Stoncius jr. til refdaksjonen Styretsleder i Vlantana Norge AS

Dette er saken:

Det er NLF som på sin hjemmeside lastebil.no meldte om løyvesaken 11. desember.

Siden Vlantana-saken eskalerte i forkant av en rettssak 16. oktober (link), har store kunder som PostNord, Asko og Schenker etter hvert terminert sine kontrakter med det norske datterselskapet av den litauiske transportgiganten.

Av selskapets større kjente kunder, er det kun Mowi som per nå ikke har kommunisert hvordan de forholder seg til Vlantana Norge videre.

Det er funn fra Arbeidstilsynet som gjør at Nasjonal løyveseksjon hos Statens vegvesen nå går til det skritt å varsle tilbakekallelse av alle Fellesskapsløyver fra 6. januar 2020. Begrunnelsen er angitt å være vandel som følge av antallet brudd på kjøre/hviletid og arbeidstidsbestemmelser.

NLF skriver i sin sak at Arbeidstilsynet har gjennomgått 538 timelister, for å sjekke om avvikene er tilfeldige eller gjennomførte. Tilsynet har ikke funnet samsvar ved noen av dem.

- Det er viktig å presisere at vi ikke har sendt ut vedtak ennå, og at selskapet har frist til tidlig januar med å svare på varselet som nå er sendt ut, sier May Britt Solheim ved Nasjonal transportløyve i Statens vegvesen.

- Vi har fått svarfrist til 6. januar, og det har vi tenkt å svare på, sier daglig leder Terje Larssen i Vlantana Norge as.

Larssen legger til at de i dag har hatt et positivt møte med Mowi. Vlantana skal legge frem ytterligere dokumentasjon, og ser med optimisme på et videre samarbeid.

Tungt har ikke selv fått tak i Mowi for kommentar på forholdet.

Denne saken ble første gang publisert 11/12 2019, og sist oppdatert 12/12 2019