Stjernebil og nytt konsept

Ny generasjon brannbil klar for Bergen

De nye mannskapsbilene til Bergen brannvesen bygges som smale utgaver av Mercedes Atego 1330 og plasserer røykdykkerne i påbygget.

Brannkonstabel Ove Fossdal trives godt bak rattet i den nye brannbilen ved Arna brannstasjon. Prosjektleder Vegard Aslaksen mener løsningen med røykdykkerne i påbygget var den beste de kunne få. Eneste negative kommentar vi hørte under vår befaring, var en erfaren brannkonstabel som hadde blitt bilsyk i baksetet på nyervervelsen under kjøring.
Brannkonstabel Ove Fossdal trives godt bak rattet i den nye brannbilen ved Arna brannstasjon. Prosjektleder Vegard Aslaksen mener løsningen med røykdykkerne i påbygget var den beste de kunne få. Eneste negative kommentar vi hørte under vår befaring, var en erfaren brannkonstabel som hadde blitt bilsyk i baksetet på nyervervelsen under kjøring. Foto: Frode Tellevik
Sist oppdatert
Ikke mye som minner om brannbil bak i pumpehuset lenger. Nå er det LCD-panel som gjelder.
Ikke mye som minner om brannbil bak i pumpehuset lenger. Nå er det LCD-panel som gjelder. Foto: Frode Tellevik

Nå er det ifølge leverandøren Egenes Brannteknikk AS, ikke noen stor nyhet at røykdykkerne sitter i påbygget. Det gjorde de for 25-30 år siden også, den gang det var smått med originale dobbeltkabiner å få tak i. Det at man nå velger å gå tilbake til denne løsningen, handler mest om å skreddersy arbeidsforholdene for et røykdykkerlag. Og de som har de beste forutsetningene for å gjøre det er de som bygger brannbiler, i dette tilfellet Rosenbauer i Østerrike.

Trange gater

- Du ser det når døren går opp og trappen kommer ut, at en røykdykker kan gå trygt med alt utstyret på seg. Dessuten er denne bilen mer kompakt enn en tradisjonell brannbil. Jeg vil vel hevde at livet som røykdykker blir noe bedre med dette påbygget, mener administrerende direktør, Stein Asgeir Egenes.

Den norske forhandleren har foreløpig levert to nye brannbiler til Bergen brannvesen. To til er på vei og i kontrakten ligger det opsjon på ytterligere to. Alle vil bli identisk bygget opp og med chassisbredde på bare 2,35 meter, med tanke på trange Bergensgater.

To år

Brannkonstabel Vegard Aslaksen har vært prosjektleder og har jobbet med anskaffelsen av de nye bilene i over to år, godt hjulpet av innspill fra kollegene rundt på de seks stasjonene.

- Fremkommelighet og plassutnyttelse var de viktigste punktene for oss, sier han. Og ifølge prosjektlederen skilte dette påbygget seg ut da anbudene kom på bordet. Motorkraften og dreiemomentet i Ategoen avgjorde bilvalget. 13,5 tonn chassis med så stor motor fristet. - Det var det beste kompromisset vi kunne få, fastslår han.

AT-påbygget fra Rosenbauer er modulbasert og bygges på samlebånd. Foto: Egenes Brannteknikk AS
AT-påbygget fra Rosenbauer er modulbasert og bygges på samlebånd. Foto: Egenes Brannteknikk AS Foto: Frode Tellevik

CANBUS

Den nye generasjonen brannbil er også langt mer teknilogisk enn hva man er vant med. Den elektroniske betjeningen er nå standard i alle leveranser fra Egenes.

Den romslige mannskapskabinen er spesialbygget med tanke på optimale forhold for et røykdykkerlag.
Den romslige mannskapskabinen er spesialbygget med tanke på optimale forhold for et røykdykkerlag. Foto: Foto: Egenes Brannteknikk AS

- Dette er et programmerbart CANBUS-system som Rosenbauer har tilpasset. Så nå har også brannbilene inntatt samme elektroniske liga der lastebiler og anleggsmaskiner har vært en stund, fastslår Stein Asgeir Egenes.

13 tonn

Nå har de første to bilene vært i beredskap noen måneder og tilbakemeldingene fra brukerne i Bergen er gode.

De nye brannbilene veier nær 13 tonn med fulle tanker. Skapene er proppet med utstyr og plassutnyttelsen er intet mindre enn imponerende. Og i det vi åpner bakluken, skjønner vi at denne bilen representerer nye tider for en brannmann. Borte er alle koblinger og kraner. Vi blir i stedet møtt av en innekapslet pumpeenhet som styres elektronisk fra et LCD panel.

Fremtidens brannbiler er i ferd med å innta Norge.

Fremtidens brannbil har inntatt Bergen.
Fremtidens brannbil har inntatt Bergen. Foto: Frode Tellevik

Denne saken ble første gang publisert 05/11 2015, og sist oppdatert 06/04 2017