Nye helsekrav til førerkort

Mindre rom for skjønn fremover.

Tungt.no er kjent med at flere yrkessjåfører har møtt motstand fra legen sin om å fornye sertifikatet. Fra månedsskiftet er regelverket tydeligere. Hvordan de nye reglene vil utarte seg for yrkesjåfører vet vi ennå ikke.
Tungt.no er kjent med at flere yrkessjåfører har møtt motstand fra legen sin om å fornye sertifikatet. Fra månedsskiftet er regelverket tydeligere. Hvordan de nye reglene vil utarte seg for yrkesjåfører vet vi ennå ikke. Foto: Svein-Ove Arnesen
Sist oppdatert

Nye regler skal gjøre det enklere å avgjøre hvem som oppfyller helsekravene til førerkort. Det vil bli mindre rom for skjønn og målet er å få mest mulig likebehandling, opplyser Statens vegvesen.

1. oktober

Fra 1. oktober 2016 vil det bli enklere for fastlegen å avgjøre om helsekrav til førerkort er oppfylt eller ikke. Legene skal nemlig ta i bruk en ny helseattest fra denne datoen. Helsedirektoratet opplyser at dette vil resultere i at færre må søke Fylkesmannen om dispensasjon fra helsekravene.

Overgangsordninger

Helseattester utstedt før 1. oktober 2016 kan brukes fram til 1. april 2017, forutsatt at de ikke er eldre enn seks måneder ved innlevering til trafikkstasjonen.

Førerkort som utstedes fra og med 1. oktober 2016 for klasser som krever helseattest, vil få gyldighet beregnet ut i fra datoen helseattesten er utstedt (og ikke fra dato førerkortet er utstedt som tidligere).

Helsedirektoratet har laget en oversikt over de vanligste spørsmålene og problemstillinger knyttet til helsekrav til førerkort. Den finner du her.

Denne saken ble første gang publisert 16/09 2016, og sist oppdatert 06/04 2017