23948sdkhjf

Toakslet og vinterføre? - Reglene finnes

Hva med å vekke til live et sovende regelverk i kampen mot vinterkaoset?

Det var Tom Are Salberg fra Harstad som tipset oss om å sjekke veglisten for 2018, vedlegg til forskrift om bruk av kjøretøy. Faglæreren med 25 års erfaring fra opplæring på tunge kjøretøy mente vi kunne finne en sovende regel der.

I avsnittet som heter "Forenklet oversikt over tillatte dimensjoner og vekter etter direktiv 96/53/EF" kan vi lese følgende:

"Vekten på drivende hjul skal minst være 25 % av enkeltkjøretøyets eller vogntogets aktuelle totalvekt."

- Hadde myndighetene håndhevet denne regelen i vinterhalvåret, vel å merke når det kommer til problemkombinasjonen toakslet trekkvogn med semitrailer, så ville mye av problemet med fremkommelighet være løst, tror Salberg.

En toakslet trekkvogn måtte ifølge denne regelen hatt 10 tonn på drivende hjul, hvis totalvekten var 40 tonn.

Det må også presiseres at denne regelen ikke er forenelig med treakslet boggibil med semitrailer. Salbergs forslag er da også spesifikt å håndheve den i forbindelse med toakslet trekkvogn, i et forsøk på å hindre at denne kategorien vogntog står fast på grunn av manglende vekt på drivhjul.

Kanskje noe å tenke på? Tipset er gratis.

Les hele intervjuet med Tom Are Salberg i neste utgave av TransportMagasinet, der vi kaster et blikk på debatten som omhandler vinterveier, kaos og ulykker.

Klikk her, så kan du tegne et abonnement og få med deg alle nyhetene.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.065