Skattejuks hos 40 av 50 transportører

Svenske sjokktall - nå skal også skatten for 1000 sjåfører kontrolleres.

Andreassons er dømt og såvidt tungt.no erfarer er bedriftens midler fryst. Nå rettes søkelyset mot en rekke andre transportører - og bruddene er mange.
Andreassons er dømt og såvidt tungt.no erfarer er bedriftens midler fryst. Nå rettes søkelyset mot en rekke andre transportører - og bruddene er mange. Foto: Svein-Ove Arnesen
Sist oppdatert

De siste årene har kampen mot økonomisk kriminalitet i transportbransjen vært agenda i Sverige. Mange husker kanskje fanesaken der Andreassons åkeri, som kjører mye i Norge, ble anmeldt. De ansatte ikke sine sjåfører, men lot dem opptre som selvstendig næringsdrivende med postadresse i Polen. Dermed unngikk de skatt, feriepenger og alle sosiale utgifter.

Kreative løsninger er det mange av. Kriminelle også. Nå har det svenske skatteverket plukket ut 100 bedrifter der de mistenker lovbrudd.

Foreløpig er de bare gjennom halvparten av bunken, men tallene burde sjokkere:

- Av de 50 bedriftene vi har gått etter i sømmene, finner vi feil i 40 av dem. De får nå krav om etterbetaling av drøye 44 millioner kroner i skatt og avgifter.

Dessuten skal vi utrede mer enn 1000 sjåfører fra ulike land for å se hvor de skal betale sine skatter. Det forteller Skattevesenets Pia Bergman til svensk tv.

Svenskene har fått kjenne den useriøse delen av transportbransjen tidligere enn her i Norge. Svært mange svenske transportører sliter grunnet nærheten til kontinentet og paradoksalt stadig færre kontroller langs veien.

Vi har dessuten registrert at flere svenske transportører har opprettet selskapet i utlandet og kjører i skandinavia med sjåfører som omtrent ikke tjener noenting. Mange husker latviske Dinotrans, der den svenske eieren fløy inn fillipinske sjåfører. De kjørte i Norge. Det er heller ikke mer enn en uke siden tungt.no kunne avsløre at svenskeide Daniel Gustafsson med sitt estiske firma kun betalte sine rumenske sjåfører en femtilapp i timen og at de måtte kjøre langt mer enn lovlig - også her i Norge.

 

Denne saken ble første gang publisert 04/03 2016, og sist oppdatert 06/04 2017