Ti år til USA

Ti år med leserturer gir inntrykk vi lever på en stund.

Årets deltakere. Vår tiende lesertur til USA og fortsatt er det like spennende.
Årets deltakere. Vår tiende lesertur til USA og fortsatt er det like spennende. Foto: Frode Tellevik
Sist oppdatert
Rune André Nilsen hadde ferie for første gang på tre år. Vel anvendte dager, fastslo han etter sin første tur til Amerika.
Rune André Nilsen hadde ferie for første gang på tre år. Vel anvendte dager, fastslo han etter sin første tur til Amerika. Foto: Frode Tellevik
Gunnar Skilbred har vært med før, men blir fortsatt bergtatt av amerikanske snutebiler, som her på MATS sitt grombilshow.
Gunnar Skilbred har vært med før, men blir fortsatt bergtatt av amerikanske snutebiler, som her på MATS sitt grombilshow. Foto: Frode Tellevik
Veteranen og ferskingen. Kåre Sandvik (t.v.) var på sin niende lesertur med TM. Per Christian Stenshjemmet hadde ikke reist med fly før.
Veteranen og ferskingen. Kåre Sandvik (t.v.) var på sin niende lesertur med TM. Per Christian Stenshjemmet hadde ikke reist med fly før. Foto: Frode Tellevik
Herleik Garaas er også en av veteranene på våre TM-turer. Her har han funnet en favoritt blant custombilene på messa.
Herleik Garaas er også en av veteranene på våre TM-turer. Her har han funnet en favoritt blant custombilene på messa. Foto: Frode Tellevik
Glade gutter feiret Elvis sin 80-årsdag i Graceland. Fra venstre Jean-Robert Søvde, Odd Arne Neverdal og Vidar Kastmo.
Glade gutter feiret Elvis sin 80-årsdag i Graceland. Fra venstre Jean-Robert Søvde, Odd Arne Neverdal og Vidar Kastmo. Foto: Frode Tellevik

TransportMagasinet kom vel hjem etter sin tiende lesertur til USA tidligere i år.

Som vanlig fulle av inntrykk man kan leve godt på en stund.

Turene til USA og Mid-America Trucking Show kom i stand etter vår messe på Biri i 2003. Vi samlet den gang det vi klarte av US-trucks i Norge og det skapte en helt særegen stemning på de første messene.

Dette ville vi ha mer av og hjernen bak både messene og turene siden den gang, Bjørn Magnussen, spurte om noen ville være med til USA i 2005.

Ingen av oss hadde vært der før. Ingen av oss visste hva vi gikk til, men sammen med rundt 50 påmeldte satte vi oss på flyet og lot det stå til.

Første og viktigste leveregel her i TransportMagasinet har alltid vært å ha det moro.

Heldigvis har vi eiere som lar oss holde på.

USA-turene har forlengst blitt en snakkis. Mange spør, flere er nysgjerrig og noen bestemmer seg for å bli med. Rundt 50 norske transportører, sjåfører og lastebilinteresserte hvert år i ti år. Det blir tradisjoner av slikt.

Ta Kåre Sandvik, for eksempel, som har vært med på ni av disse turene. Han nekter konsekvent å snakke engelsk, men kommer hjem i god behold hvert eneste år.

- Vi har godt av å komme oss ut litt og se verden. Dette er min årlige kosetur i godt selskap, sier han.

For undertegnede og turgeneral Magnussen resulterte første tur over dammen at vi dro over igjen noen måneder senere og kjøpte med hver vår Peterbilt hjem til Norge.

Det var nok en ørliten 40-50-årskrise inne i bildet her, men det ga uansett en opplevelse for livet å kjøre sin egen lastebil gjennom halve USA, før vi måtte parkere på kaien i Jacksonville med nøklene i tenningen og ta flyet hjem.

For dem som lurer: Bilene kom med båten til Gøteborg til avtalt tid.

Ingen føringer

USA byr på så mye. God mat, for dem som liker å unngå helsekost, lastebiler med snute og et særdeles hyggelig og gjestfritt folkeferd. Hører de du bryter litt på aksenten, spør amerikanerne med en gang hvor du kommer fra. Bare spør Kåre Sandvik.

Vi er mange som angrer på de engelsktimene vi droppet, eller hva, turoperatør Magnussen?

- For det første så er jeg ingen turoperatør. Jeg jobber i et lastebilblad som lar likesinnede slå følge uten av TM tjener en krone på disse turene. Er deltakerne fornøyd er vi fornøyd. Turene er lagt opp med en stor grad av frihet for den enkelte og bortsett fra klokkeslettene for bussavgangene til de forskjellige utfluktene, legger vi ingen føringer, svarer Bjørn.

I år som tidligere år bekrefter stillheten i bussen tilbake til flyplassen at svært få av oss har lyst til å reise hjem igjen.

Noen er utenlands for første gang. Noen har til og med ikke flydd før. Per Christian Stenshjemmet fra Elverum var en av dem da han møtte opp på Gardermoen i slutten av mars for å delta på årets tur.

- Dette er stort, sa han da han møtte oss til frokost første dag. Da hadde han bare sovet på et amerikansk hotellrom og hadde hele turen foran seg. De neste ti dagene smilte han hele tiden. Til og med når han sov. Smilte gjorde også familien Tveit fra Kristiansand, som sammen med sine to sønner feiret mor og far sine femtiårsdager på denne måten.

Kjemien bland deltakerne slutter egentlig aldri å imponere oss. Ti turer uten antydning til tull og tøys er bare imponerende. Mye fremmedfolk, men med felles interesse. Veteranene tar seg av de nye og loser dem gjennom den amerikanske kulturen. Slik som Kåre Sandvik og Per Christian Stenshjemmet.

Mange av oss holder kontakten etter en slik tur. Opplevelser deles best med noen som har opplevd det samme og når det gjelder hyggelig samvær er transportbransjen i en særklasse.


Når du leser dette er vi i gang med å planlegge 2016-turen. Besøk på lastebilfabrikk ved Houston i Texas står høyt på ønskelista. Eller et nytt besøk i New York. Alt styres av flypriser, samtidig som vår årelange og gode reisepartner Expert Reiser gjør det de kan for at turen også skal passe til lommeboka. De vet vi er lastebilfolk og ikke forretningsreisende hvor bedriften man jobber for tar reiseregningen. Så følg med i TM og på www.tungt.no så får du i løpet av et par, tre måneder vite hvor neste års tur går, ut over turens kjerne som tradisjonen tro er besøket på Mid-America Trucking Show i Louisville i Kentucky.

Takk for følget så langt!

Amerikanske lastebilsjåfører er aldri vanskelige å be når en gjeng nordmenn spør og graver. Som regel må de opp med panseret også.
Amerikanske lastebilsjåfører er aldri vanskelige å be når en gjeng nordmenn spør og graver. Som regel må de opp med panseret også. Foto: Frode Tellevik

Denne saken ble første gang publisert 19/07 2015, og sist oppdatert 06/04 2017