Vegvesenet skryter av tungbilsjåfører

Statens vegvesen gir skryt til tungbilbransjen etter ei uke med storkontroll av dekk, kjetting og bremser på de store grensestasjonene på Østlandet. - Vi er positivt overrasket over kontrollresultatene sier fagledere i Statens vegvesen.

Øyvind Grotterød på inspeksjon. Faglederen har god kunnskap om transportbransjen og skryter av sjåførene etter storkontroll.
Øyvind Grotterød på inspeksjon. Faglederen har god kunnskap om transportbransjen og skryter av sjåførene etter storkontroll. Foto: Svein-Ove Arnesen
Sist oppdatert

Hovedfokuset for kontrollene var dekkutrustning og bremser. Kontrollstasjonene på Svinesund, Ørje, Magnor og Østby har til sammen kontrollert 1389 tunge kjøretøy siden søndag. Langt flere har blitt sjekket idet de har passert over vekta på kontrollplassen.

- Vi foretar en kjapp sjekk av dekk og bremser på alle kjøretøy som passerer vekta. Dersom alt ser og høres greit ut, blir ofte kjøretøyet vinket videre. De som blir holdt igjen for kontroll havner i statistikken over kontrollerte, forklarer Geir Thomas Finstad, som er fagleder for utekontroll i Hedmark.

Bra dekk og kjetting

Både han og kollega Øyvind Grotterød i Østfold er godt fornøyd med vinterutrustningen til kjøretøyene.

- Det at de aller fleste av de vi hadde innom kontrollplassene våre hadde orden på dekk og kjetting, forteller meg at vi har gjort noe riktig. Den økte kontrollaktiviteten og den store oppmerksomheten vi har hatt på dette de siste årene har ført til bedre sikkerhet for alle som ferdes i trafikken. Det er veldig gledelig at bransjen har tatt dette inn over seg, sier Grotterød.

Fortsatt mye å ta tak i

Selv om resultatene når det gjelder dekk og kjetting var gode, var det likevel mye å ta tak i for kontrollørene på grensa.

- Vi har til sammen anmeldt 33 sjåfører og transportører for mange forskjellige forhold. Blant annet grove brudd på kjøre- og hviletidsregelene, manipulering av fartsskrivere og dårlig lastsikring, forteller Finstad.

- Det er fortsatt transportører og sjåfører som tar snarveier og som ødelegger for seg selv og andre. Disse er det viktig at vi luker ut fra trafikken, så vi kommer til å stå på videre for at alle skal komme trygt fram, sier Grotterød.

Tallenes tale

99 av de 1389 som har blitt kontrollert fikk gebyr for dekk. 182 fikk kjøreforbud av forskjellige forhold. 33 anmeldelser til politiet, de fleste behandlet av politiet på stedet. Det var tre førere som fikk førerkort beslaglagt av politiet.

Denne saken ble første gang publisert 25/11 2016, og sist oppdatert 06/04 2017