Volvo Titan Tiptop på museum

Denne modellen er kun blitt produsert i 1 429 eksemplarer og det finnes bare et fåtall igjen i verden i dag.

Sjelden vare kan nytes i Gøteborg.
Sjelden vare kan nytes i Gøteborg. Foto: Volvo
Sist oppdatert

Volvo L495Titan tip top

Dette er forløperen til F88 og bilen ble lansert i bulldogversjon med den velkjente F88-hytta sommeren 1964.

Spranget fra de gamle 495-modellene viste seg å bli vel stort. Her hadde man bygget opp en helt ny bil, og det ble nødvendigvis noen barnesykdommer. L495 Titan tiptop ble derfor bare produsert i et år, fra sommeren 1964 til høsten 1965. Volvo fikk gjort noen tilpasninger, og sent i 1965 da F88 stod klar, så var dette blitt en riktig bra bil.

Det ble totalt laget 1429 eksemplarer av L495 Titan tiptop. 953 av dem var 2-akslede, mens 476 biler var 3-akslede.

Kilde: Den norske Veteranlastebilboka

Volvo L495 Titan Tiptop ble bare produsert et år fra sommeren 1964 til høsten 1965. Kun 1429 eksemplarer ble laget før F88 sto klar sent 1965.

Med tippbar hytte gikk service og reparasjoner som en lek, noe som også medførte at Scanias LBS 76 som hadde kommet året før, plutselig ble umoderne og ingeniørene i Södertälje fikk det travelt med å utvikle 110-modellen.

Nå har Volvos museum i Gøteborg fått fatt i et snasent eksemplar av denne godbiten.

Reddet fra åkeren

Det er brødrene Robert og Rustan Eliasson som reddet lastebilen fra en langsom død ute på en åker, som nå har solgt til museet.

- Det har krevd mye jobb å få bilen i original stand, men nå er den antagelig den mest komplette Titan Tiptop som eksisterer i dag.

Vi har lagt ned utrolig mye arbeide og tid på å reise rundt for å lete etter originaldeler i hele Sverige og også i Norge, forteller Rustan Eliasson.

Som ny gikk denne Titan som trekkvogn mellom blant annet Sverige og Finland. Robert Eliasson kjøpte lastebilen som tenåring i begynnelsen på 80-tallet og hadde den som A-traktor. Han solgte bilen igjen i 1986 og da begynte den ferden mot en langsom død. Den ble plassert på en åker, der den ble stående i 8 år.

- Beslutningen om å kjøpe bilen tilbake for å renovere den, gikk nok mer på følelser enn fornuft, men det har definitivt vært verdt alt strev og arbeide, forteller en leende Rustan Eliasson.

Liker du å lese om Veteranlastebiler? Tegn et abonnement på Veteranlastebilen her.

Volvo har kjøpt et flott eksemplar av Volvo Titan Tiptop som nå står på Volvo Musesum. Fra venstre Søren Nyboe sjef på Volvo Museum, Robert og Rustan Eliasson som leverer bilen «tilbake til Volvo».
Volvo har kjøpt et flott eksemplar av Volvo Titan Tiptop som nå står på Volvo Musesum. Fra venstre Søren Nyboe sjef på Volvo Museum, Robert og Rustan Eliasson som leverer bilen «tilbake til Volvo». Foto: Volvo

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2017, og sist oppdatert 06/04 2017