Messe for kommuneutstyr

I slutten av oktober ble messen Miljø & Teknikk/Kommunalteknikk arrangert på Lillestrøm. Her møttes representanter fra private og offentlige virksomheter for å få faglig påfyll.

Publisert Oppdatert

Messen som går av stabelen hvert andre år, er en omfattende utstilling med en rekke faglige og sosiale aktiviteter. I tillegg til å besøke de rundt 150 påmeldte utstillerne, kunne de besøkende delta på seminarer og konkurranser. Messen arrangeres parallelt med VVV-dagene og FDV-dagene (Forvaltning, drift og vedlikehold av bygg). Forrige gang messen ble arrangert var i 2008. Da var over 16.000 besøkende innom de tre dagene messen ble arrangert. Utstillingen på Norges Varemesse dekker fagområdene avfall og gjenvinning, plan- og byggesak, brann, sikkerhet og beredskap, IT, kart og geodata, utemiljø, vei, trafikk, parker, idretts- og grøntanlegg, vannforsyning og avløp.

Sigurd Stave Maskin AS, representert ved Arne Magnus Nævdal, Per Ingar Haug og Esben Fjellhaug, viste frem en Falköping Mixer og en Bucher CityCat 5000. Fjellhaug kunne fortelle at Bucher nylig har lansert et chassismontert feieaggregat med betegnelsen CityFant 6000.

Det var ikke mange maskinimportører å se på messa, men Volvo Maskin stilte med ett par minigravere og den nye hjullasteren L50F. - Vi har teoretisk sett vært uten L50 i to år. Den har riktignok blitt levert i en 20 km/t-versjon, men den har ikke vært aktuell for oss. Nå leveres den i en 40 km/t-versjon som er tilpasset nordiske forhold, sier Jarle Bjørløw hos Volvo Maskin.

Per Hellman hos Holms presenterte en helt ny radiostyring på messa. - Med denne fjernstyringen trenger man ikke trekke kabler fra redskapen til hytta. Systemet består av en radiosender i hytta og en mottaker plassert på redskapen, sier Hellmann. Radiosenderen kan brukes på flere redskaper, bare de er utstyrt med mottakerenheten.

Hans-Egil Larsen fra Giertsen Tunnel AS var på messen for å promotere bruk av tunnelduken de produserer i fjellhaller. Larsen forteller at de ser på muligheter sammen med kommuner for å utnytte de mange fjellhallene som står ubrukt rundt om landet. Ved å bruke tunnelduken i disse kan de i følge Larsen bli tørre lagerrom i stedet for fuktige og ubrukte fjellhaller.

Nomek AS fra Stryn har spesialisert seg på bygging av slamsuger- og avvanningspåbygg for lastebiler. Selskapet ble etablert i 1998 og teller i dag 22 ansatte. Til Lillestrøm hadde daglig leder Leiv Arne Egset og Øyvind Hopland, salg/marked, tatt med to påbygg for å vise frem.

Årets messe var den 19. i rekken og arrangementet er et "must" for alle sentrale aktører som er opptatt av lokal infrastruktur, samfunnsutvikling og omgivelser. Seminarene som arrangeres viser at det er et samarbeid med en rekke fagpersoner og bedrifter, hvor alle har interesse av en satsning på kunnskap og teknologi. Dette for å løse utfordringer kommuner og fylkeskommuner står overfor innen det kommunaltekniske området. Messen har fått ord på seg for å være det mest sentrale møtested for alle som arbeider med kommunaltekniske oppgaver.