Nytt EU-direktiv øker leveransekvoten av Stage IIIA

Det nye direktivet 2011/88/EC av 23. november 2011 gjelder produksjon og levering av Stage IIIA-motorer og medfører at maskiner med Stage IIIA-motorer som er bygd før 31. desember 2010, i en overgangsperiode tillates levert i ubegrenset antall i hele 2012, så lenge lageret rekker.

Foto: Free reproduction

Publisert Oppdatert

Det får imidlertid størst betydning for tilbud og salg av Stage IIIA Flex-motorer bygd etter 1. januar 2011, der kvoten økes fra 20 % til 37,5 % basert på de 5 siste årenes produksjon av høytrykkskompressorer. Både lager - og flex-maskinene skal være tydelig merket med produksjonsdato.

Kunder kan fortsatt kjøpe Stage IIIA-motorer for generatorer og kompressorer, men har mulighet til å investere i miljøvennlig teknologi allerede i dag.

"Det nye EU-direktivet er en vinn-vinn-situasjon både for oss og våre kunder, da vi sammen kan bidra til et bedret miljø ved utendørsarbeider, " sier Jon-Andreas Ellefsen, på Atlas Copco Construction Technique Scandinavia og legger til, " De kunder som vil ta skrittet videre og investere i Stage IIIB-motorer kan selvsagt gjøre dette allerede i dag".

Den nye loven medfører en drastisk reduksjon i tillatte partikler i sot og eksos fra kompressorer. For nitrogenmonoksid, som er den viktigste medvirkende årsaken til at det oppstår røyk, blir det tillatte nivået senket til halvparten sammenlignet med dagens lov.