Strengere krav til dekk for tunge kjøretøy

Bruksforskriftens regler om dekk på tunge kjøretøy blir nå strengere. Det blir endringer i kravet til mønsterdybde og bruk av vinterdekk.

Publisert Oppdatert

- Hver vinter opplever vi store utfordringer med tunge kjøretøy både når det gjelder sikkerhet og fremkommelighet, sier avdelingsdirektør Jon Molnes i Statens vegvesen. - Vi er derfor glad for at forskriften nå skjerpes.

Påbudt med vinterdekk

For motorvogner over 3 500 kg blir det påbudt med vinterdekk i perioden 15. november til 31. mars. Vinterdekk kan være enten piggdekk eller såkalte friksjonsdekk uten pigger. De skal være spesielt merket med M+S, MS, M&S, M-S, «mud and snow», 3PMSF eller «3 peak mountain snowflake» og særskilt fremstilt for vinterkjøring.

Økt mønsterdybde

For både motorvogn og henger vil det fra 15. oktober i Nord-Norge, og fra 1. november i resten av landet, bli krav om dekk med 5 mm mønsterdybde. Dette kravet gjelder fram til og med 30. april i Nord-Norge og til og med første mandag etter 2. påskedag i resten av landet. I dag er kravet 3 mm.

Mellom 15. november og 31. mars må du altså ha både vinterdekk og 5 mm mønsterdybde på drivende og styrende aksler på tunge motorvogner.

Sanksjoner

Gebyret for å kjøre med for lav mønsterdybde er 750 kr per dekk. Et liknende gebyr vil også bli innført for manglende vinterdekk før vintersesongen starter.

Ved spesielle vær- og føreforhold kan kjøretøy med manglende vinterdekk og mønsterdybde møte strengere sanksjoner. Om ikke kjøretøyet har tilstrekkelig veggrep i forhold til føre, kan bruksforbud og anmeldelse bli aktuelt.

Reglene om piggdekk, kjettinger og «dekk tilpasset kjøreforholdene» vil forbli som tidligere.