Mobile kameratårn skal skremme tyvene

Etter en lengre testperiode satser Bauta Områdesikring og UCO på mobile kameraovervåkningstårn. Det ser ut til å være en effektiv kombinasjon.

Verdiene flyttes stadig rundt på bygg- og anleggsplassene, og nå tilbys et mobilt system som tar hensyn til dette.
Verdiene flyttes stadig rundt på bygg- og anleggsplassene, og nå tilbys et mobilt system som tar hensyn til dette. Foto: Geir Hasle
Sist oppdatert

Totalt 9 av 10 byggeplasser opplever innbrudd eller tyveri på arbeidsplassen, ifølge en undersøkelse gjennomført av Entreprenørforeningen–Bygg og anlegg (EBA). Nå mener UCO og Bauta Områdesikring å ha funnet et godt svar på problemet.

Alarm før alarmen

– Ved hjelp av mobile kameraovervåkningstårn og intelligent videoanalyse kan langt flere innbrudd avverges. Vi slår rett og slett alarm før alarmen går, sier Thomas Uttakleiv i mysenfirmaet Bauta Områdesikring. Han har jobbet tett med UCO for å tilby et nytt og mer effektivt utleieobjekt for bygg- og anleggsplassene.

Alternativet til fastmonterte kameraer er såpass fersk at det ikke engang har fått noe produktnavn ennå.

– Bransjen har sikret sine verdier på samme måte i mange tiår, mens tyveriene bare har tiltatt i omfang. Vi tror derfor tiden er inne for å tenke nytt.

Seks forskjellige

– Store verdier befinner seg til stadighet på bygg- og anleggsplassene, så det å kunne hindre innbrudd her, er en god investering. I samarbeid med Bauta Områdesikring kan vi nå levere seks forskjellige mobile kameraovervåkningsenheter alt etter behov, sier adm. direktør Jostein Stormo i UCO.

– Å kunne flytte enhetene dit behovet for overvåkning er størst, er helt avgjørende, legger han til.

Toveis alarm

Enhetene kobles inn til en godkjent alarmsentral med døgnkontinuerlig overvåkning. Det brukes intelligent videoanalyse (IVA), som detekterer mennesker og biler. Systemet kan programmeres til å alarmere på mange forskjellige måter, og alarmsentralen som mottar signalene kan snakke direkte til uvedkommende i overvåket sone. Skremmer ikke dette inntrengeren bort, blir det sendt ut vektere fra Nokas, eventuelt politi.

– Bransjen skriker etter et produkt som oppdager uønskede hendelser i en tidlig fase. Daglig forsvinner verdier fra norske anleggsplasser, slår Uttakleiv fast overfor Anleggsmagasinet.

Setter en støkk

Han vil nødig ut med eksakt hvor mange enheter som allerede er ute i felt, men det dreier seg om flere titalls, får vi høre. Og det er uvisst hvor mange tyverier systemet har avverget, men Uttakleiv forteller at det er mange og at de i tiden framover kommer til å lagre informasjon om dette. – Ved en av lokasjonene vi passer på har det bare den siste måneden vært tre forsøk på innbrudd, men alle er avverget takket være kameratårnet.

– Vi vet at systemet setter en støkk i selv de mest hardbarkede kriminelle, for ingen er interessert i å bli tatt, sier Thomas Uttakleiv.

Han forteller at Bauta sitt mål for 2020 er hundre nye enheter i utleie.

Denne saken ble første gang publisert 19/02 2020, og sist oppdatert 18/02 2020