Norske Yeti får pes av finske Snowbot

Det kommer selvkjørende snøploger på flere språk. I Finland er Valtra på hugget.

Publisert

Finnene har gode tradisjoner for å samarbeide. Samtidig ligger det passe store penger i øvelsen snørydding - ikke minst på flyplasser.

Ergo har Valtra og Nokian, og et par tre finske selskaper til, gått sammen om å utvikle selvkjørende snøryddere for flyplasser.

Fra før av kjenner vi jo passe godt til Yeti Snow Technology, som er en felles satning av Øveraasen og Semcon Devotek sammen med Avinor.

I denne saken handler det om to Valtra T254 Versu utstyrt med Hakkapeliitta TRI-dekk som dro hver sin 4,5 m sope-blåsemaskin som automatisk ryddet rullebanen ved Ivalo-flyplassen i finsk Lappland.

- Vi søker hele tiden etter nye løsninger som støtter vår kjennskap til snørydding i verdensklasse, sier Henri Hansson, teknisk direktør hos Finvia, organisasjonen som er ansvarlig for vedlikehold av de fleste flyplassene i Finland.

Det finske prosjektet har fått navnet Runway Snowbot.

– Prosjektet viser at ved å kombinere kunnskapene til fem finske selskaper, kan rullebaner ryddes på en ny og tryggere måte, sier Matti Tiitinen. Han er "Senior Brand Business Manager, Valtra Scandinavia, Baltics & Western and Central Europe".

Han opplyser at tester som ble utført vinteren 2018-2019, viste seg å være vellykket for alle partene som deltok. Løsningen er ikke helt klar kommersielt, men viser veien videre.

– Traktorer er et interessant alternativ til flyplasskjøretøyer når arbeidsbredder på 4,5 m er tilstrekkelig. De er billigere og mye mer allsidig fordi de kan brukes som snøfreser om vinteren og gressklipper om sommeren, sier Tero Santamanner, Finavia Machine Equipment Specialist.