23948sdkhjf

Utekontroll: 2341 lastebiler holdt tilbake i europeisk storaksjon

Regelbruddene var alvorlige, melder nettverk for europeisk vei-politi.

OVER HELE EUROPA: Storaksjonen var rettet mot kommersiell transport og ble gjennomført i 24 land fra 13. til 19. februar.

Dette var den første av tre planlagte storaksjoner rettet mot varetransport og busser i år.

Aksjonene blir koordinert av Roadpol – European Road Policing Network. Norge er medlem i nettverket, som består av 28 land. Tungt.no har foreløpig ikke fått svar på om Norge var med i denne aksjonen.

I alt ble 121.933 lastebiler og 91 590 busser kontrollert. Kontrollorganene i de ulike landene har rapportert inn 51 468 regelbrudd, der rundt 90 prosent var med lastebiler.

I 2341 tilfeller var regelbruddene så alvorlige at lastebilen ble holdt tilbake.

- Dette viser at varetransport utgjør en vesentlig risikofaktor for sikkerheten på veiene, og at det fortsatt er nødvendig med kontroller, sier Henk P. Jansen i Roadpol i en nyhetsmelding på nettverkets nettsider.

De typiske regelbruddene

For lastebiler handlet de fleste regelbruddene om for lang kjøretid, feilinnstilling eller manipulasjon av fartsskriver, for høy fart og feil ved lastebilen eller lastsikringen.

For bussene handlet regelbruddene mest om bruk av sikkerhetsseler, for høy hastighet, for lang kjøretid og feilinnstilling av fartsskriver.

I alt var det 10.424 sjåfører, i all hovedsak på lastebiler, som hadde brutt reglene for kjøre- og hviletid. Det ble avdekket drøyt 3600 tilfeller av feilinnstilling av fartsskriveren, og 468 tilfeller av manipulasjon. Roadpol ser en trend der dette øker år for år, og tror at årsaken kan være konkurransesituasjonen i næringen.

Politiet: - Dette er farlig

- Sjåførene kan tjene penger på å gjøre dette, men risikoen det medfører, er enda større, sier Jansen i Roadpol. Jansen minner om at en utslitt sjåfør ikke bare utgjør en fare for seg selv, men også for andre på veien.

Aksjonen avdekket at 210 sjåfører kjørte med alkohol i blodet, mens 80 sjåfører var påvirket av narkotika.

Det ble funnet det Roadpol kaller alvorlige feil ved snaut 3300 kjøretøy. Overvekt var en gjenganger, i likhet med for dårlig sikring av lasten.

Den neste storaksjonen i Roadpol-regi finner sted fra 8. til 14. mai.

Opphav og kilder: Roadpol

KLIKK for alle artikler i Trafikk og utekontroll.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.085