23948sdkhjf

Hydrogen til norsk tungtransport: Vireon satser på å bli størst

 Utbyggingen vil skje i «forrykende tempo».

DATTERSELSKAP TIL NORWEGIAN HYDROGEN: Det nye selskapet Vireon mener at vi nærmer oss et gjennombrudd for hydrogendrevet tungtransport i Norden.

 - Opprettelsen av datterselskapet Vireon tar oss ett steg nærmere, sier konsernsjef i Norwegian Hydrogen, Jens Berge i en pressemelding.

Det må åpenbart tas lange steg. Tidligere i denne uka skrev Tungt.no at det kun finnes fire registrerte hydrogenlastebiler over 16 tonn i Norge. Tre ble registret i 2019, én i 2020. Deretter: ingen.

Politisk ledelse...

 Det forhindrer ikke at flere aktører har tro på hydrogen som drivstoff. Tungt.no har nylig også skrevet om at Sintef leder et EU-støttet prosjekt der 150 hydrogenlastebiler skal settes i drift i de kommende årene. Et mål med prosjektet er at hydrogenlastebiler skal bli serieprodusert før 2030. Volvo, Mercedes og Iveco er med i prosjektet.

Og bakgrunnen for hydrogensatsingen? Politisk ledelse i både Norge og EU har satt seg mål om at CO2-utslippene fra tungtransporten skal kraftig ned, og det fort.

- Vi er nødt til å bygge ut

 Vireon, som skal bygge og drifte hydrogenstasjoner, skal ledes av Per Øyvind Voie.

 – For å fase ut dagens fossildrevne lastebiler, er vi nødt til å bygge flere fyllestasjoner for hydrogen. Hydrogen er avgjørende for å kutte utslipp fra tungtransporten, sier Voie.

 Voie frir til alle tungtransportaktører som vurderer hydrogen.

 – Vi har allerede vist at vi mener alvor ved å investere i både Norge, Sverige, Danmark og Finland. Vi er opptatt av tempo og å gjøre hydrogen til et fullverdig alternativ for tungtransport. Vi ønsker derfor å gå i dialog med alle transportaktører som vurderer hydrogen for å se på mulighetene vi har sammen, sier han.

Den første stasjonen klar i år

Selskapets første fyllestasjonen i Norge blir klar allerede i år, med hydrogen levert av Norwegian Hydrogen.

Selskapet har også fått støtte til å bygge de første fyllestasjonene i Sverige og Finland, og en stasjon i Danmark skal også snart være klar. Deretter mener Vireon at utbyggingen skal skje i «forrykende tempo».

Norwegian Hydrogen har virksomhet i hele Norden og satser på både produksjon og distribusjon av hydrogen. Hovedkontoret er i Ålesund.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Vireon, tidligere artikler på Tungt.no

KLIKK for alle artikler i Tungt og fossilfritt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.156