23948sdkhjf

I Bærum: Første rehab-prosjektet i Norge som oppnår høyeste klassifiseringsnivå i BREEAM-NOR

Omfattende arbeid i prosjekteringsfasen har resultert i et bygg som er rustet for fremtidens ønskede og uønskede endringer, enten det dreier seg om konsekvenser av klimaendringer eller nye brukere av bygget vil det ikke medføre massive utskiftinger.

REHABILITERING FREMFOR NYBYGG: Bærum kommune tok tidlig et valg om at bygget skulle oppnå høyeste BREEAM-NOR-sertifisering (Outstanding) og energiklasse A.

Grunnlaget for en tydelig bærekrafts- og klimaambisjon ble lagt i avtalen mellom leietaker og byggherre, og fra byggherre til prosjekt.

Bygget skal produsere 118.000 kWh med 490 solcellepaneler

490 solcellepaneler på taket skal gi en forventet årlig produksjon på 118.000 kWh, nok til å forsyne 46 elbiler for ett års kjøring. Et heissystem som gir strøm tilbake til nettet er også blant de energireduserende tiltakene i bygget. Full oppgradering av byggets klimaskall gjør at bygget holder godt på varmen. 

Ventilasjonsaggregatene i bygget er tilpasset areal og soner, med behovsstyring som reguleres avhengig av rommenes klimaforhold. Aggregatene har varmegjennvinnere med høy temperaturvirkningsgrad, noe som gir store fordeler:

– Denne reguleringen vil optimalisere behov for energi til oppvarming og kjøling av ventilasjonsluft samt elektrisk energi til viftedrift, forteller Beate Aasen, prosjektleder i Insenti.

Unngår klimagassutslipp ved rehabilitering framfor å bygge nytt

Hvert år rives det over 20.000 bygg i Norge. Gjennom Grønn Byggallianse sin strategi har medlemmene sluttet seg til et mål om at vi skal arbeide for en halvering av antall bygg som rives i 2030. Grønn Byggallianse oppfordrer derfor byggherrer om å gjennomføre en grundig miljøkonsekvensvurdering av alternativene vedlikehold og reparasjon/rehabilitering, før de tar en beslutning om eventuell riving.

Selv om Kommunegården skulle gjennomgå en totalrehabilitering, har Bærum kommune lagt innsats i å beholde alle opprinnelige dekker og bærekonstruksjoner av betong. Dette har resultert i betydelig reduksjon i klimagassutslipp fra materialer, sammenliknet med om dette ble revet og erstattet med nytt.

Utfordringer ved å beholde eksisterende betongkonstruksjoner

Ved å beholde de eksisterende betongkonstruksjonene støtet prosjektet riktignok på noen utfordringer, eksempelvis har bygget lavere etasjehøyder enn hva et nybygg ville hatt. Prosjektet har likevel funnet plass til nødvendige tekniske installasjoner uten at redusert takhøyde oppleves som et problem:

– Det er blant annet benyttet vanntåkeanlegg som automatisk slokkeanlegg med mindre rørdimensjoner enn hva et vanlig sprinkleranlegg krever. Begrenset etasjehøyde har også medført et mer oppdelt kanalanlegg ut i etasjene med mindre dimensjoner enn hva som er normal løsning, sier Aasen.

Gjennom sin tilnærming har Bærum Kommunale Pensjonskasse og de involverte brukt BREEAM-NOR slik det er ment; som et prosjekteringsverktøy som skal gi økte bærekraftsresultater, eksempelvis ved å ombruke materialer heller enn å benytte nye.

Gjennomtenkt prosjektering og bygget for fremtidig endring

– Det er prosjektert for en fleksibilitet i planløsningene som gir bedre muligheter for fremtidige endringer. Det er lagt ned mer arbeid i prosjekteringsfasen for å redusere unødvendig ekstraarbeid i forbindelse med eventuelle endringer i fremtiden. Vi har også vektlagt kvalitet i materialer for god holdbarhet og enklere vedlikehold, forteller Aasen.

Kommunegården åpnet offisielt dørene 23. mars 2023. På åpningen mottok også prosjektet sitt ferdigsertifikat BREEAM-NOR-Outstanding.

Sertifisert BREEAM-NOR-Outstanding, etter 2016-manualen

37.200 kvatdratmeter, 4 etasjer + kjeller

Opprinnelig byggeår: 1990

Tiltakshaver: Bærum Kommunale Pensjonskasse

Arkitekt: Pilot Arkitekter AS

Totalentreprenør: Strøm Gundersen AS

Prosjektledelse: Insenti AS

Opphav og kilder: Pressemelding fra Grønn Byggallianse.

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093