23948sdkhjf

Satte inn «paramilitær gruppe» mot streikende lastebilsjåfører

Den polske eieren av transportselskapet har fått kallenavnet «Mr. Rolex Lamborghini».

DRAMA PÅ RASTEPLASS: Østeuropeiske sjåfører har streiket i tre uker på en rasteplass i Tyskland fordi de ikke skal ha fått lønn. I påsken aksjonerte eieren av transportselskapet på en måte som blir kraftig fordømt.

Et femtitalls sjåfører har parkert de blå lastebilene sine på rasteplassen ved Darmstadt – og de nekter å kjøre videre. Sjåførene kommer fra blant annet Georgia, Usbekistan og Belarus, ifølge ulike medier som dekker saken.

De jobber for et polsk transportselskap som blant annet kjører med lastebiler merket Agmaz og Luk Maz. Selskapet har ifølge egen hjemmeside mer enn 700 lastebiler, mens enkelte medier skriver at det har 900 lastebiler.

En sjåfør fra Georgia hevder overfor Frankfurter Rundschau at transportselskapet skylder ham mer enn 4000 euro i lønn (rundt 44.000 kroner). Sjåføren sier at familien hans sliter med å skaffe mat som et resultat av dette.

Gikk til aksjon med pansret bil

Langfredag hadde den polske eieren av transportselskapet samlet en gruppe sikkerhetspersonell kledd i svart. Gruppa på mer enn 20 personer ankom rasteplassen blant annet i en svart, pansret bil.

En annen av bilene de brukte, var lakkert som en politibil. Den sistnevnte bilen er eid av et polsk sikkerhetsselskap som tidligere har vært i søkelyset til tysk politi, blant annet i forbindelse med en bortføring i Berlin. Med i følget var også tre minibusser med nye sjåfører som skulle kjøre lastebilene videre.

Ankomsten blir beskrevet som et angrep. Gruppa av sikkerhetspersonell blir av ulike medier beskrevet som «paramilitær» og «millits»; blant annet bar de skuddsikre vester. Det skal ha vært mer enn tjue personer i gruppa.

Dette utløste en stor politiaksjon som ifølge Frankfurter Rundschau forhindret voldelige sammenstøt. 19 personer ble pågrepet, mistenkt for blant annet trusler og forsøk på bruk av vold. Politiet beslagla to kniver, pepperspray og en tannbeskytter.

Etter hendelsen har sjåførene møtt en bølge av solidaritet fra forskjellige organisasjoner, deriblant fagforeninger og forbikjørende. Blant annet er det blitt arrangert en streike-grillfest for sjåførene.

- Alvorlig fare for sikkerhet og orden

Aksjonen fra selskapseieren er blitt kraftig fordømt. «Det er en skandale, det som skjer i Gräfenhausen», sa sosialminister Alexander Schweitzer i delstaten Rheinland-Pfalz til Frankfurter Rundschau. Andre politikere beskrev forholdet som «grov utnyttelse og miserable arbeidsforhold», og som noe som «ikke skal kunne skje i en rettsstat».

Stefan Körzell i ledelsen for fagorganisasjonen Deutscher Gewerkschaftsbund krevde innreiseforbud for gruppa som hadde kommet til rasteplassen. Etter hans mening utgjorde de en alvorlig fare for offentlig sikkerhet og orden.

Eieren av transportselskapet, Lukasz Mazur, har ifølge Trans.info fått kallenavnet «Mr. Rolex Lamborghini».

På transportselskapets hjemmeside er det postet bilder av en Lamborghini med «K1 AGMAZ» som kjennetegn på skiltene (se bildet), med en bildetittel som muligens kan oversettes som «søndags-business». Lamborghini-bildene har utløst kommentarer som «Betal arbeiderne dine!».

Mazur nekter for at han ikke har utbetalt lønn, og han forsikrer ifølge Frankfurter Rundschau at han følger lov og rett.

Også i Italia og Sveits er det streikende sjåfører fra samme selskap som har parkert lastebilene sine.

Opphav og kilder: Frankfurter Rundschau, Trans.info, Agmaz.pl med flere

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079