23948sdkhjf

Scania: Oppdatering skal spare diesel

TUNG OPPDATERING: Smartere cruisekontroll kan senke forbruket med inntil 2 prosent, lover Scania.

Det er systemet som kalles Cruise Control with Active Prediction, som på norsk kan beskrives som cruisekontroll med visse forutseende ferdigheter, som nå får det Scania kaller en stor oppdatering. Den aktive cruisekontrollen skal være i stand til å «se» mer av veien foran seg. Det systemet ser, brukes til å tolke hvordan motor og girkasse best mulig skal brukes for å kjøre distansen med lavest mulig forbruk.

Systemet vil være en del av alle nye lastebiler fra Scania med girkassene G25 og G33, og det kan installeres i lastebiler i Super-serien produsert fra november 2021. Dieselsparingen er mulig ved at systemet har fått langt høyere datakapasitet, smartere algoritmer (som du kan tenke på som reglene systemet setter for hvordan bilen skal reagere) og forbedret evne til å tolke kartdata.

Scania sier at systemet kan spare inntil 2 prosent diesel på kuperte veier, samtidig som gjennomsnittsfarta skal være den samme. Systemet skal også gi bedre opplevd flyt over kjøringen for sjåføren, ved at det skal reagere mer dynamisk på hvordan veien og trafikken er. Lastebilene skal også kunne rulle over lengre strekninger.

Målet med systemet er ifølge Scania å unngå unødig bremsing, la lastebilen holde det mest økonomiske girtrinnet og utnytte lastebilens rullemoment så godt som mulig, for eksempel ved at lastebilen greier å rulle over en bakketopp i stedet for å måtte gire ned og gi gass.

Selv om dette kan høres enkelt ut, skriver Scania i sin pressemelding at det er fryktelig mange parameter som må vurderes og prosesseres for å nå et best mulig resultat.

Den aller mest økonomiske innstillingen av det nye systemet vil være kjøremodus «Economy» satt til nivå 3. I denne modusen vil lastebilen blant annet rulle med girkassen i fri så lenge som mulig. Scania beskriver selv at denne innstillingen ikke vil være særlig brukbar i for eksempel tett trafikk, men sier at systemet også vil spare diesel på lavere økonomiinnstillinger.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Scania

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.14