23948sdkhjf

Robotrevolusjonen i skyen

KRONIKK: Roboter forbindes først og fremst med fysiske enheter. Derfor er det fort gjort å glemme at det viktigste med robotteknologi er systemene bak som trener dem for å gjøre de intelligente. Skyen har rett og slett revolusjonert bruken av industriroboter.

REFLEKTERT: I dette innlegget kan du lese hva Sven Sunde i Amazon Web Services tenker om roboter og teknologi.

En flåte av industrielle roboter

Det å distribuere roboter i produksjonen er utvilsomt komplekst da det involverer bruk av kunstig intelligens og maskinlæring. Robotenes bruksområder krever for eksempel informasjonsutveksling med IoT-enheter, mennesker, andre roboter og en rekke systemer.

Et bruksområde for materialbevegelse i en fabrikk kan innebære en flåte av industrielle roboter som må jobbe i harmoni med et arbeidsstyringssystem og flere programmerbare logikkontrollere for å sikre at inventaret jevnt beveger seg fra kilde til destinasjon.

Takket være teknologi som AWS-skyen er det i dag mulig å bruke automatisering som går langt utover tradisjonelle programmeringsmodeller.

Enkelt forklart teknologi som betyr at roboter kan lære av egne erfaringer for dynamiske beslutninger basert på data fra miljøet de opererer i. For er det en ting som er sikkert, så er det at roboter kun er så gode som deres evne til å samle inn, lagre og behandle informasjon. Uten data er det umulig å bruke maskinlæringsmodeller eller å kjøre simuleringer for mer effektiv testing og funksjonsvalidering.

Men hvordan er det egentlig skyen revolusjonerer robotikk? Uten å gå for teknisk til verks, så er skyen enkelt forklart et kraftig verktøy for å utvikle, drifte og optimalisere robotikkapplikasjoner på en kostnadseffektiv og skalerbar måte. Skalerbarheten i AWS-skyen gjør det enkelt å opp- eller nedskalere tilgjengelig dataressurser etter behov. Hvilket er spesielt viktig for industrien hvor behovet for datakraft er enormt.

En annen fordel er at det kun betales for ressursene som kreves. Hvilket gjør skyen til et svært kostnadseffektivt alternativ. I tillegg gir skyen tilgang til et bredt spekter av tjenester og verktøy som enkelt kan tilpasses spesifikke behov. Tjenester og verktøy som maskinlæring, KI og IoT.

Et annet viktig aspekt er sikkerheten. Tunge maskiner med innebygd teknologi hører fortiden til. Robotene blir stadig mer autonome og mobile takket være kunstig intelligens. Men hvor sikkert er det egentlig? Roboter må behandles sikkerhetsmessig på samme måte som andre dataressurser.

Cybersikkerhet må være et grunnleggende krav for en trygg og moderne industriell arbeidsplass. Nå skal jeg ikke snakket på vegne av andre skyleverandører, men en ting som er sikkert er at det i AWS-skyen er omfattende sikkerhetstiltak på plass. For eksempel kryptering, nettverksisolasjon og identitets- og tilgangsadministrasjon som sikrer at både roboter og operasjoner er sikret.

Skybasert robotikk er en kraftig og vellykket fusjon av sky- og robotteknologi. Takket være datakraften i skyen, kan roboter bruke skyinfrastrukturen for bruk av databehandlingsressurser som datainnsikt, virtuelle operativsystemer og IoT for å utføre forretningskritiske oppgaver.

Oppsummert gjør skyen det mulig for roboter å samarbeid sømløst med hverandre og med menneskelig operatører. Ved å dele data og koordinere handlinger kan roboter utføre oppgaver i team og optimalisere arbeidsflyten for enestående effektivitet.

Denne symbiosen mellom mennesker og roboter, muliggjort av skyteknologi, øker ikke bare produktiviteten, men også sikkerheten. Den nye industrikjemien som skyen og robotikk skaper er en revolusjon som allerede nå former fremtidens industrielle landskap.

KLIKK for alle artikler i Debatt innlegg kronikker.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047