23948sdkhjf

Tunnelboring og spesialtransport: 200 meter lang, 300 tonn tung, står i Tyskland, skal til Oslo

TUNGE SAKER: Det er AF Gruppen som i dag tipser om at tunnelboremaskinen som skal bore den elleve kilometer lange rentvannstunnelen fra Stubberud mot Huseby i Oslo nå er ferdig montert på fabrikk.

I Tyskland. Og skal til altså til Oslo.

Torsdag 13. juli var representanter for Vann- og avløpsetaten I Oslo og entreprenøren JV AF Ghella hos TBM-leverandøren Herrenknecht i Schwanau i Tyskland.

Oppgaven var å kontrollere TBM-en før den demonteres og sendes til Oslo. Inspeksjonen er en såkalt Factory Acceptance Test (FAT). Dette gjøres når alle maskinens komponenter er på plass, og den er klar til å fraktes til riggområdet.

Altså fra Herrenknecht i Schwanau til Alnabru i Oslo. Maskinen er 200 meter lang, med en diameter på 7 meter, og den veier cirka 300 tonn. Så redaksjonen velger å tro at den deles opp i ganske mange biter før transport...

Dette er den tredje (og siste) tunnelboremaskinen som bygges for entreprenøren JV AF Ghella i prosjektet Ny vannforsyning Oslo.

I rentvannstunnelen skal det monteres rør som frakter rent vann fra det nye vannrenseanlegget som bygges under bakken på Huseby og ut til forbrukerne.

Prosjektet har allerede to TBM-er i drift fra Henholdsvis Huseby og Vefsrud. Disse inngår i delprosjektet Råvannstunnel.

Les gjerne noen av våre tidligere saker:

Oslo kommunes finer oversikt finner du dessuten HER.

Opphav og kilder: Melding fra AF Gruppen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.126