23948sdkhjf

Tesla Semi: Ber om en milliard kroner til lastebil-ladestasjoner

TUNG SATSING PÅ LADESTASJONER: Tesla har lagt fram en plan for ni ladestasjoner mellom California og Texas – og de vil ha den amerikanske staten med på å betale en milliard kroner for det.

Fortsatt går det trått med produksjonen av Teslas lastebil, som de kaller Semi. Før sommeren skrev Tungt.no, med flere amerikanske medier som kilder, at produksjonen så ut til å ha gått helt i stå.

Det som pågår av produksjon, er i lavt volum for et lite antall kunder og til eget bruk i transport av gods mellom ulike fabrikker, skriver Electrek. Ifølge Bloomberg kaller Tesla selv produksjonen av lastebilen Semi nå for et pilotprosjekt, et ord som gjerne brukes om lavskalaproduksjon i en oppstartsfase.

Dette står i kontrast til tidligere uttalte produksjonsmål. Elon Musks opprinnelige plan var at det skulle bygges 50.000 Tesla Semi i 2024.

Superkraftige ladere i et nettverk

Den begrensede produksjonen forhindrer ikke at Tesla satser på andre områder – nærmere bestemt på det som er forutsetningen for at tungbiltransport skal kunne elektrifiseres: ladeinfrastruktur. Det handler om det Tesla kaller megachargers, som skal ha en ladekapasitet på 750 kW.

Toppsjef Elon Musk har tidligere sagt at disse laderne kan forsyne lastebiler med strøm for 400 miles, eller rundt 640 kilometer, på 40 minutter.

Teksten fortsetter under bildet.

Tesla har nå lagt fram en plan om å bygge ni ladestasjoner for lastebilene fra Fremont i California til Laredo i Texas. Stasjonene ligger i strategisk avstand slik at lastebilene skal ha rekkevidde nok til å ta seg fram mellom dem uten fare for å gå tomme for strøm.

Søker støtte, skal betale «litt» selv

Samtidig søker Tesla ifølge nyhetstjenesten Bloomberg om 97 millioner dollar i støtte fra staten for det som etter planen skal bli det første nettverket av tungbilladere i USA.

Med dagens kurs svarer 97 millioner dollar til rundt én milliard kroner. Tesla skal selv bidra med 24 millioner dollar, som svarer til snaut en kvart milliard kroner.

Ettersom Tesla har fabrikker i både Fremont i California og i Texas, peker amerikanske nyhetstjenester på at det planlagte nettverket vil bidra til å lette Teslas egen transport mellom fabrikkene.

En avgjørelse om offentlig støtte til dette prosjektet er ventet seinere i år.

Også i Norge er planer lagt for et nettverk av tungbilladere, og dette nettverket skal bli langt mer omfattende enn det Tesla nå har lagt fram planer om i USA. Mer om dette nettverket kan du lese her.

Opphav og kilder: Electrek, Jalopnik, Bloomberg med flere

KLIKK for alle artikler i Tungt og fossilfritt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078