23948sdkhjf

Killingmo Freseservice: Forelegg på 6,2 millioner, to ansatte tiltalt

TUNG TILTALE: Økokrim har funnet flere tusen brudd på reglene om arbeidstid og arbeidsfri. Nå er to ansatte tiltalt. Statens vegvesen krever utskifting av selskapet som underleverandør.

Statens vegvesen anmeldte i august 2021 Killingmo Freseservise for brudd på arbeidstidsbestemmelsene og for dokumentfalsk. Politiet startet etterforskning i september 2021, etter at Statens vegvesen hadde anmeldt bedriften i august samme år.

Her kan du lese hva Tungt.no skrev da det ble kjent at det var Killingmo Freseservice som var anmeldt. 

- Øst politidistrikt har samarbeidet tett med krimenheten i Statens vegvesen i perioden, skriver politiet i en nyhetsmelding.

Det er avdekket henholdsvis 3179 og 4834 brudd på bestemmelsene om arbeidstid og arbeidsfri i perioden 2. mai 2019 til 30. september 2021, skriver politiet.

Killingmo Freseservice er nå ilagt forelegg på 6,2 millioner kroner. Forelegget er ikke vedtatt. I tillegg kreves 1,95 millioner kroner inndratt til staten.

De ansatte som det er tatt ut tiltale mot, er tiltalt for to forhold: Brudd på arbeidsmiljøloven, og for å ha forfalsket selskapets timelister.

Tungt.no har prøvd å komme i kontakt med daglig leder, men har ikke lyktes.

Da bedriften bekreftet at det var den som var blitt anmeldt i 2021, skrev daglig leder følgende i en pressemelding:

"For Killingmo freseservice AS er det helt grunnleggende at vi skal følge de lover og regler vi er underlagt i vår virksomhet."

"All avlønning blir rapportert inn på korrekt måte. Vi følger det avtaleverket BNL har utarbeidet for oss, og de råd og føringer de gir oss."

"Det har ikke fremkommet noe i noen av kontrollene som skal tilsi at våre rutiner ikke er i tråd med gjeldende lover og regler, eller at rutinene ikke etterleves."

Ny vending

Mens etterforskningen pågikk, tok saken en ny vending. Kortversjonen var slik:

Etter privat etterforskning fra Killingmo sin side tok namsmannen i Moss beslag i digitalt materiell hos en person som er sentral i en av bedriftens store konkurrenter, Asfalt Remix. Killingmo mente at konkurrenten hadde brutt seg inn i datasystemene i bedriften og hentet ut materiell som deretter var blitt levert til Statens vegvesen. Killingmo mente at dette materialet var en del av grunnlaget for at Statens vegvesen anmeldte selskapet til politiet.

Den lange versjonen, som Tungt.no skrev i januar 2022, finner du her.

- Omfattende, systematiske og grove brudd

- Det har vært en tidkrevende etterforskning, hvor vi har innhentet svært store mengder med dokumenter i saken, forteller politiadvokat Sigbjørn Arneberg.

- Etterforskningen av denne saken har avdekket omfattende, systematiske og grove brudd på arbeidsmiljøloven. Arbeidsmiljøloven er til for å trygge arbeidsforhold og likebehandling i arbeidslivet. Dersom loven ikke følges medfører ikke dette bare en risiko for utnyttelse av den enkelte arbeidstaker eller at tredjemann utsettes for fare, men også at andre bedrifter, som faktisk følger loven, blir utkonkurrert, sier Arneberg.

Statens vegvesen krever utskifting av kontrakter

I en pressemelding skriver Statens vegvesen at de nå krever at underleverandøren Killingmo Freseservice AS skiftes ut i 14 kontrakter.

Kravet om utskifting gjelder disse kontraktene:

Sted Hos entreprenør
Asfalt/Øst Stor-Oslo 2023 VELDE ASFALT AS
Asfalt/Øst Nedre Buskerud, Asker og Bærum 2023 NCC INDUSTRY AS
Asfalt/Øst Oppland 2023 VEIDEKKE INDUSTRI AS
Asfalt/Øst Hedmark 2023 NCC INDUSTRY AS
Asfalt/Øst Ringerike og Hallingdal 2023 VEIDEKKE INDUSTRI AS
Asfalt/Midt Riksveger sør i Trøndelag 2023 NCC INDUSTRY AS
Asfalt/Midt Egenskapskravkontrakten Trøndelag 2023 NCC INDUSTRY AS
Utbedring/Øst E136 Jora, kurveutbedring og ny bru 223 STIAN BRENDEN MASKINSERVICE AS
Utbedring/Øst GSV Skøyen-Dronning Blancas vei 2022-2023 ØSTLANDSKE VEI OG BETONG AS
Vegdrift/Øst Oslo - Gardermoen 2021-2026 VAKTMESTERKOMPANIET AS
Vegdrift/Øst Gjøvik - Romerike 2022-2027 MESTA AS
Vegdrift/Øst Gudbrandsdalen 2020-2025 STIAN BRENDEN MASKINSERVICE AS
Vegdrift/Øst Østerdalen 2020-2025 SVEVIA NORGE AS
Vegdrift/Midt Trondheim 2020-2025 VEIDEKKE INDUSTRI AS

– Statens vegvesen har nulltoleranse for arbeidslivskriminalitet i leverandørkjeden. Selv om dette foreløpig er en tiltale og bedriften ikke er dømt, så konkluderer vi med at det som er avdekket er i strid med det Vegvesenet som byggherre kan akseptere, sier avdelingsdirektør Bente Johnsen Aase i kontrakts- og markedsavdelingen i Statens vegvesen Drift og vedlikehold.

Vegvesenet skriver at de første tipsene om uregelmessigheter hos firmaet kom inn i 2018. Undersøkelser avdekket at mange brudd var begått. Også seinere fikk Statens vegvesen nye tips om at det ulovlige arbeidet fortsatte, og at det var gjort grep for å forsøke å skjule det.

Statens vegvesen anmeldte bedriften i august 2022.

Killingmo har vært underentreprenør

Statens vegvesen har ifølge pressemeldingen ingen kontrakter med Killingmo Freseservice AS direkte. Derimot er underentreprenør i totalt 14 kontrakter. Kontraktene er innen drift, brøyting, asfaltering, vedlikehold og utbedringstiltak på riksveger på Østlandet og i Trøndelag.

Nå har Statens vegvesen bedt samtlige entreprenører som kjøper tjenester fra Killingmo Freseservice AS om å skifte ut selskapet som underleverandør. Statens vegvesen har satt en frist på 14 dager på utskiftingen, som skal skje uten at det koster Vegvesenet noe ekstra.

Opphav og kilder: Statens vegvesen og politiet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109